· 

Stoppen met de pil: 1 jaar later

stoppen met de pil

Ik ben inmiddels alweer een jaar gestopt met het nemen van de pil. Ik heb lang getwijfeld of ik er iets over zou schrijven. Maar nu ik een jaar lang hormonale anticonceptie vrij ben heb ik besloten toch mijn ervaringen te delen. Juist omdat de ervaringen van andere heel erg waardevol waren in mijn beslissing. 

Mijn voorgeschiedenis met de pil

Voordat we over gaan naar mijn ervaring met stoppen met de pil is het misschien handig om te vertellen hoe het met mij is gegaan. Ik kreeg de pil voorgeschreven van de huisarts toen ik een jaar of veertien was. In mijn pubertijd had ik last van mega heftige menstruatie(pijnen) dus de pil was daarvoor een "goede" oplossing.

 Ik vond het eigenlijk wel fijn om de pil te slikken. mijn menstruatie werd minder heftig en het was tevens ook anticonceptie. En had ik een keer geen zin om ongesteld te worden? Dan slikte ik de pil gewoon een maandje door om het uit te stellen. 

Op een bepaald punt werkte die stopweken en het doorslikken niet meer zo goed voor mij. De pil werkte nog wel als bescherming voor een zwangerschap, maar mijn menstruatie leek gewoon te komen wanneer 'ie daar zin in had. En dat kwam er op een gegeven moment op neer dat ik altijd ongesteld was, stopweek of niet. Na verschillende bezoekjes aan de huisarts en verschillende soorten pillen te hebben geprobeerd merkte ik wat het met je deed. Steeds weer als ik een andere soort pil kreeg voorgeschreven was mijn lichaam helemaal van slag, ik kreeg hoofdpijn, huilbuien en meer vage klachten in de overstapperiode waarna het na een aantal weken weer afvlakte. Nadat ik meerdere vormen van de pil heb geprobeerd kwam ik uit bij de Yasmin pil waarbij mijn klachten afnamen en ik gewoon weer ongesteld werd in mijn stopweek.

stoppen met de pil

Waarom ben ik gestopt met de pil?

Ik heb een tijdje gerommeld met mijn pilgebruik en kwam er daardoor achter wat het met mijn lichaam deed. Steeds meer ondervond ik de nadelen van het slikken van hormonale anticonceptie en besloot ik er een beetje klaar mee te zijn. Maar met dat besluit kwamen er ook een hele hoop andere vragen naar boven. Want wat gaat er precies met je lichaam gebeuren wanneer je stopt met de pil? Ik las allerlei horrorverhalen over haaruitval, acne en menstruaties die uitbleven. En ook het idee altijd beschermd te zijn tegen ongewenste zwangerschappen vond ik eigenlijk wel prettig. Kortom: ik durfde niet te stoppen met de pil omdat ik bang was wat er met mijn lichaam zou gebeuren. 

Wat me uiteindelijk over de streep heeft gehaald om vorig jaar toch te stoppen met hormonale anticonceptie zijn de verhalen van mensen om me heen geweest. Steeds meer begon ik mezelf te herkennen in de bijwerkingen die de pil kan hebben. Ik merkte dat ik ondanks het slikken van de pil enorm heftige menstruaties had, ik had zowat dagelijks hoofdpijn en weinig behoefte om intiem met iemand te zijn. Wat voor mij de grootste motivatie is geweest om te stoppen met de pil is dat ik door het lezen van de ervaringen van andere realiseerde dat ik mezelf emotioneel afgevlakt voelde. Inmiddels slikte ik al tien jaar lang de pil en heb ik in al die tien jaar nooit kunnen ervaren hoe het is om "mezelf" te zijn, zonder die filter die de pil mij schijnbaar gaf. Dat vond ik best wel heftig om te beseffen en dat heeft me dan ook het laatste zetje gegeven om te stoppen met de pil.

Andere redenen om te stoppen met de pil

Wanneer je mijn verhaal hierboven een beetje hebt gelezen kun je eruit opmaken dat ik gestopt ben met het slikken van de pil door de bijwerkingen die het heeft op mijn lichaam. Nu zijn er natuurlijk ook nog veel meer redenen om te stoppen met de pil. Dit kunnen zowel praktische redenen zijn als het hebben van een kinderwens, maar er zijn ook een hoop redenen te bedenken waarbij het gaat om je beter voelen.

 • Zwanger willen worden
 • Last hoofdpijn of andere lichamelijke klachten
 • Hormonale disbalans
 • Verlaagd libido
 • Trombose
 • Geen synthetische hormonen meer willen slikken
 • Last van stemmingswisselingen 
stoppen met de pil

Hormoonvrije anticonceptie

Nu vragen sommige zich misschien af hoe je jezelf zonder hormonen kunt beschermen tegen een zwangerschap. En dat is niet zo gek, dat heb ik mezelf ook afgevraagd toen ik overwoog om te stoppen met de pil. Maar gelukkig zijn er ook hormoonvrije anticonceptie middelen die je kunt gebruiken om jezelf te beschermen.

 • Sterilisatie
 • Koperspiraal
 • Lady Comp
 • Periodieke onthouding
 • Condooms

Zelf gebruik in condooms als anticonceptie en houdt mijn cyclus goed bij in de app Clue. Maar het liefst zou ik overstappen op de Lady Comp. Dit is een computertje die op basis van je lichaamstemperatuur de vruchtbare en onvruchtbare periode in je cyclus berekend. Na het lezen van verschillende ervaringen lijkt mij dit de ideale vorm van hormoonvrije anticonceptie. Enige nadeel is voor mij de prijs van de Lady Comp, die ligt namelijk vrij hoog. 

Mijn ervaringen: nadelen

Nu klinkt het misschien alsof stoppen met de pil alleen maar voordelen biedt. Nou, niet echt. Je moet eerst even doorbijten voordat je bij de voordelen kunt komen heb ik gemerkt. Het ontpillen heeft bij mij echt een aantal maanden geduurd en is op sommige vlakken nu nog steeds bezig. 

Haaruitval: Vooral in de eerste maanden dat ik hormoonvrij was merkte ik dat ik veel last kreeg van haaruitval. Vooral tijdens het douchen merkte ik dat er enorm veel haar in het putje achterbleef. Dit heeft gelukkig bij mij niet super lang doorgezet en ik merk dat mijn haar ondertussen alweer wat voller begint te worden.

Uitblijven van/ onregelmatige menstruatie: Het heeft bij mij twee maanden geduurd voordat mijn menstruatie weer terug kwam. Ook is mijn cyclus nog niet helemaal normaal en regelmatig. Hij duurt bij mij nu namelijk vijf a zes weken terwijl hij ideaal gezien vier weken zou zijn. Maar je hoort mij niet klagen want dan scheelt toch weer een aantal keer ongesteld zijn. Ik houdt mijn cyclus goed bij met een app waardoor ik wel weet wanneer ik het ongeveer kan verwachten en dat vind ik persoonlijk toch wel fijn.

Huidproblemen: Ik heb eigenlijk nooit last gehad van acne in mijn leven en voelde mezelf daarmee enorm gezegend. Helaas kwam aan mijn gave huidje een eind toen ik stopte met de pil. Mijn huid is vetter geworden en ik krijg nog steeds regelmatig last van pijnlijke puistjes en mee-eters. Om die puistjes te verzorgen gebruik ik Tea tree olie van Holland & Barrett, wanneer ik deze met een wattenstaafje op de puistjes aanbreng zijn ze de volgende dag zo goed als verdwenen, echt ideaal!
Voor deze huidproblemen heb ik ook een tijdje supplementen geslikt die helpen bij het afbreken van overtollige hormonen en je huid weer te herstellen. Dit waren de supplementen Mariadistel, Agnus Castus en DIM complex. Het werkt echt heel erg goed om deze supplementen in combinatie met de Tea tree olie te gebruiken wanneer je last hebt van hormonale acne. Sinds een aantal maanden ben ik gestopt met het nemen van de supplementen omdat mijn huid zich ondertussen weer beter is gaan gedragen. Vooral wanneer ik ongesteld ben heb ik nog wel last van puistjes, maar al met al gaat het vooruit.

stoppen met de pil

Mijn ervaringen: voordelen

De nadelen die ik zelf heb ondervonden vond ik behoorlijk naar. Want ja, wie zit er nu echt te wachten op haaruitval en puistjes. En geloof me, ik heb een aantal keer op het punt gestaan om weer te beginnen met de pil omdat ik er zo klaar mee was. Gelukkig merk ik na een jaar dat mijn lichaam weer steeds meer in balans is en kan ik eindelijk ook wat voordelen ervaren. 

Lichtere menstruatie: Toen ik de pil nog slikte had ik altijd super veel last van mijn ongesteldheid. Ik zou mezelf het liefst een hele week ziek melden omdat alles pijn deed. Daarnaast was het ook altijd erg hevig en duurde het een volle week. Ik kan mezelf na een jaar bijna niet meer voorstellen hoe vervelend dit was omdat dit tegenwoordig precies het tegenovergestelde is geworden. De bloeding is lichter en op een paar uurtjes buikkrampen na heb ik nergens meer last van. 

Ik voel mezelf weer als mezelf: Oke dit klinkt misschien heel erg zweverig maar het echt zo. Eigenlijk is het ook lastig om dit uit te leggen. Maar ik kan dus gewoon weer dingen voelen zonder filters en het gevoel te hebben dat mijn emoties worden afgevlakt. En dat is gewoon echt heel erg fijn. 

Afvallen: Nu was het voor mij niet de bedoeling om af te vallen door te stoppen met de pil, maar ergens vind ik het toch wel een fijne bijkomstigheid. Mijn heupen zijn altijd een "probleem"zone voor mij geweest en sinds ik ben gestopt met de pil zijn er daar echt wel een aantal centimeter afgegaan zonder dat ik daar iets voor heb hoeven te veranderen in mijn eet of beweeg patroon.

Doei hoofdpijn!: Als je vaak last hebt van hoofdpijn herken je vast wel dat je er altijd wel een oorzaak van weet. Ik had dan ook niet gedacht dat stoppen met de pil mijn hoofdpijn zou oplossen, want het zou vast komen doordat ik druk was, slecht had geslapen of wat dan ook. Maar niets bleek minder waar! Al vrij snel nadat ik gestopt was met hormonen viel het me op dat mijn dagelijkse hoofdpijn verdwenen was. 

stoppen met de pil

Meer lezen?

Ik kan het mezelf bijna niet voorstellen wanneer je deze lap tekst hebt gelezen, maar misschien heb je toch nog zin om verder te lezen over dit onderwerp. Een aantal groene bloggers hebben ook over dit onderwerp geschreven en hun ervaringen hebben mij erg geholpen in mijn besluit. Ook zijn er een aantal boeken die je meer kunnen leren over hormoonbalans en de vrouwelijke cyclus die erg interessant zijn om te lezen wanneer je zelf overweegt te stoppen met de pil.

Interessante blogs over dit onderwerp: 

 • Stoppen met de pil: mijn ervaring van Ik ben Iris niet
 • Update Lady Comp, is hormoonvrije anticonceptie echt prettig van Squatcilla
 • 5 redenen om te stoppen met de pil van De Nieuwe Meiden
 • Gestopt met de pil van 2WMN
 • Waarom je natuurlijke anticonceptie zou kunnen overwegen van Moderne Hippies

Boeken over hormoonbalans en de vrouwelijke cyclus:

 • Hormoonbalans voor vrouwen
 • Taking Charge of your Fertility
 • Vegan for Her 

Ondanks dat ik het op sommige punten best wel ongemakkelijk vind om dit verhaal met de rest van de wereld te delen ben ik blij dat ik het toch heb gedaan. Ik hoop dat mijn ervaring je kan helpen in je keuze over het wel of niet stoppen met hormonale anticonceptie wilt stoppen of een stukje herkenbaarheid biedt. Hoe dan ook, laat me weten wat je van dit artikel vond, vind ik leuk!

* Dit artikel bevat gesponsorde links en affiliate links.

Reactie schrijven

Commentaren: 31
 • #1

  Marieke (zaterdag, 28 oktober 2017 09:50)

  Ik ben inmiddels al 8 jaar gestopt met de pil, maar ik herken de klachten die je omschrijft. Echter was voor mij was de grootste reden om met de pil te stoppen omdat ik evengoed zwanger bleek te zijn, ondanks iedere dag keurig de pil slikken. Dus tja, toen was ik wel een beetje klaar mee :-)

 • #2

  Anneloes/Janet (zaterdag, 28 oktober 2017 11:08)

  Fijn dat je dit verhaal hebt gedeeld. Heel interessant om te lezen. Weer compleet andere ervaring dan wij beide hebben (hebben ook al tijdje blogpost klaarstaan: 1 jaar na stoppen met de pil, maar nog niet gepubliceerd). Ik stopte ook vanwege onverwachte bloedingen terwijl ik geen stopweek had ingelast. En daarnaast vanwege tegenstaan gebruik hormonen. Van ontpillen (na 20 jaar pil) geen klachten gehad. In de eerste maand al 28 dagen cyclus. Mijn leven zonder pil is alleen geen feestje en dat was het met wel omdat ik totaal geen bijwerkingen had, was gewoon mezelf, amper ongesteld, geen fysieke klachten. Nu dagenlang ongesteld, ongelooflijke hoofdpijn en buikkrampen, dagen 'uitgeschakeld'. Ik mis de pil (en het uitstellen van menstruaties) dan ook enorm, jammergenoeg. Ik heb het gevoel dat ik nu op pijnstillers leef, ook geen fijn alternatief. Ben al bij gynaecoloog geweest maar fysiek niks aan de hand. Ik twijfel over wat ik nu ga doen. Opgeven en toch weer aan de hormonen of doorbijten? Lastig...

 • #3

  Linda - Zaailingen (zondag, 29 oktober 2017 07:04)

  Dank voor het delen, Merel! Kan me voorstellen dat je dat niet zomaar doet, maar is inderdaad heel waardevol voor iedereen die er over nadenkt.
  Ik blijf zelf alsmaar doorslikken omdat ik geen bijwerkingen heb en dat doorslikken zo handig (luxe!) vind. Maar ik graag me inderdaad ook af of ik misschien ook wel zo'n filter heb waar ik me nu helemaal niet bewust van ben. Misschien dat ik het beter aan durf tegen de tijd dat een eventuele zwangerschap niet voor totale paniek zou zorgen ;)

 • #4

  Mariëlle (maandag, 30 oktober 2017 02:00)

  Wat een fijn en uitgebreid artikel! Ik heb er ook over geschreven, zowel over het stoppen als over de Lady Comp. Ik ben dadelijk in januari een jaar gestopt, ben heel benieuwd hoe het deze laatste maanden gaat!

 • #5

  Merel (maandag, 30 oktober 2017 13:37)

  @Marieke: Dat is niet helemaal de bedoeling van iedere dag de pil slikken inderdaad. Wel fijn dat je nu inmiddels al weer 8 jaar pil-vrij bent en twee hele leuke kinderen hebt :)

 • #6

  Merel (maandag, 30 oktober 2017 13:40)

  @Anneloes/Janet: Jeetje wat een dilemma! Je kunt het altijd weer opnieuw proberen natuurlijk maar dat zal dan vast wel heel erg dubbel gaan voelen. Wat vind je van het koperspiraaltje? Het lijkt mij namelijk helemaal niets en een beetje eng maar wellicht is het voor jou meer weggelegd? Ik ben in ieder geval benieuwd naar het artikel dat klaar staat!

 • #7

  Merel (maandag, 30 oktober 2017 13:42)

  @Linda: Haha die laatste zin! Best wel herkenbaar hoor, de controlfreak in mij vindt die onregelmatige cyclus maar niets ;) doorslikken mis ik wel, vooral op reis is het gewoon echt niet fijn om ongesteld te zijn. Eigenlijk komt het uberhaupt nooit uit..

 • #8

  Merel (maandag, 30 oktober 2017 13:43)

  @Marielle: Ik heb jouw artikel daarover natuurlijk ook gelezen inderdaad! En ook je stukje in de krant, zo leuk! Benieuwd naar jouw ervaring over een aantal maandjes :)

 • #9

  Sanne (dinsdag, 31 oktober 2017 06:45)

  Ah wat een super super fijn artikel.
  Ik ben nu ongesteld en wil woensdag niet weer beginnen met de pil. Ik wil al een hele tijd stoppen en elke keer denk ik 'ik doe het nu echt' maar als het erop aankomt, durf ik het niet, ofzo. Dus jouw ervaring lezen is super goed. Ik heb Clue ook gedownload, dus chill dat jij 'm ook gebruikt. Ik heb hetzelfde als jij, het liefst zou ik ook overstappen op de Ladycomp maar ik vind 'm echt te prijzig nu. Maar dankje voor je super artikeltje en dankje voor al je antwoorden via Instagram :) heeft me echt geholpen.
  Liefs

 • #10

  Merel (dinsdag, 31 oktober 2017 11:51)

  @Sanne: Wat een enorm lief berichtje! Hiervoor deel ik mijn ervaring. Super spannend dat je gaat stoppen, en als je hulp nodig hebt of vragen hebt dan hoor ik het graag hoor <3

 • #11

  Nicole (vrijdag, 11 mei 2018 16:22)

  Hoi Merel,

  Allereerst wil ik je bedanken voor al je heerlijke gerechten die je post! En dan voor dit artikel specifiek. Ik heb net de Ladycomp aangeschaft (tip; via marktplaats kan je hem een stuk goedkoper aanschaffen, je kan een nieuwe thermometer bestellen op de website), ben erg benieuwd hoe het gaat verlopen. Ben zelf ook al jaren aan het pijnzen over hormonale anticonceptie, het gaat me steeds meer tegenstaan.
  Liefs, Nicole

 • #12

  Merel (zaterdag, 12 mei 2018 08:35)

  @Nicole: Geen dank! Daar doe ik het voor :) Wat een goede tip om dit via marktplaats te doen, ik ga hier ook even op spieken! Ik ben ontzettend benieuwd hoe het je gaat bevallen, het gaat een hele verandering zijn voor je lichaam maar uiteindelijk komt het weer in balans en vind ik het een hele verbetering (ook al ben ik nog lang niet bij die balans). Heel veel succes in ieder geval!

 • #13

  Tessa (vrijdag, 24 augustus 2018 06:39)

  Mag ik vragen waar je de supplementen Mariadistel, Agnus Castus en DIM complex gekocht hebt? En van welk merk? Ik ben 5 maanden gestopt met de pil en de huidproblemen worden alleen maar erger! Vind het zo verschrikkelijk. Ik hoop echt dat deze supplementen ook voor mij werken!
  Bedankt voor het schrijven van deze blog! :)

 • #14

  Merel (vrijdag, 24 augustus 2018 11:18)

  @Tessa: Ik heb ze gekocht bij Holland & Barrett. De merken wisselen nog wel eens omdat ze naar mijn idee steeds weer een ander aanbod hebben, soms is het ene merk op en hebben ze ineens een ander merk(?). Het maakt sowieso niet heel veel uit welk merk je kiest hoor, het gaat om de werkzame stof. Ze hebben daar in ieder geval wel regelmatig goede aanbiedingen waardoor je veel geld kunt besparen. Hopelijk kun je ze vinden en heb je er wat aan!

 • #15

  Tessa (dinsdag, 28 augustus 2018 12:37)

  @Merel: bedankt voor je reactie! Ga ik daar even langs.

 • #16

  Liesbeth (donderdag, 06 september 2018 02:51)

  Wauw bij de voordelen van stoppen met de pil zijn het allemaal dezelfde die ik hier van ondervind! Niets kan voor mij op tegen deze voordelen! Ik ben bijna een jaar gestopt en heb voor mezelf uitgemaakt dat ik NOOIT meer de pil wil gebruiken! Ik raad het iedereen aan. xxx

 • #17

  Merel (maandag, 10 september 2018 13:27)

  @Liesbeth: Goed om te lezen dat mijn verhaal herkenbaar is. Hoewel ik nog steeds een beetje rommel met mijn huid, ga ik ook echt nooit meer terug! Het is inderdaad alle voordelen meer dan waard.

 • #18

  Roxanne (vrijdag, 05 oktober 2018 17:40)

  Wat een fijn artikel! Ik ben nu 5 maanden geleden gestopt met de pil na een extreem hevige doorbraakbloeding na jaren lang doorgeslikt te hebben. Mentaal was dit echt het begin van een lastige tijd die nu weer stukken beter is gelukkig,
  maar wat afgrijselijk wat ik mijn lichaam heb aangedaan met het slikken van die zooi. (Ik heb ook een trage schildklier, dus mijn hormoonhuishouding is extreem gevoelig voor elke kleine verandering). Het is gewoon fijn wat herkenbare dingen te lezen, zodat je je niet alleen voelt. Dus bedankt daarvoor!
  Ik vroeg mij daarnaast af hoe lang je haaruitval heeft aangehouden? Het begon bij mij een maand of 2 geleden, naast het feit dat het plotseling supersnel vet wordt.
  Iedereen is natuurlijk anders, maar er is weinig over te vinden op internet hoe lang zo’n periode duurt bij mensen die ontpillen.

  Alvast bedankt! �

 • #19

  Merel (zaterdag, 20 oktober 2018 06:37)

  @Roxanne: Excuses voor mijn late reactie, ik was namelijk met vakantie. De haartuitval zelf heeft niet mega lang aangehouden, een aantal maanden denk ik, maar het herstel hiervan duurt langer. Mijn haar is nu, 2 jaar na het stoppen met de pil, nog steeds niet wat het geweest is maar het begint wel al weer wat voller te worden. Dat het sneller vet wordt herken ik ook wel, maar ook dat gaat na een aantal maanden weer over (gelukkig!). Het is lastig om te zeggen hoe lang het proces van ontpillen nu eigenlijk echt duurt. Ik merk nog steeds dat mijn huid reageert op mijn cyclus en dat ik last heb van puistjes op mijn rug en mijn huid over het algemeen gewoon wat vetter is. Maar is dat nu twee jaar later nog steeds zo omdat mijn hormonen nog steeds niet in balans zijn, of hoort het nu eenmaal gewoon bij mij? Dat valt voor mij lastig te beoordelen. Hopelijk heb je hier in ieder geval wat aan!

 • #20

  Eline (maandag, 29 juli 2019 05:39)

  Hoii
  Superfijn dat het beter gaat met je huid. Hoeveel maanden nadat je gestopt was kwam dat weer een beetje in balans?
  Groetjes!

 • #21

  Merel (dinsdag, 30 juli 2019 08:02)

  @Eline: Het gaat nu zo'n 2,5 jaar later nog steeds een beetje met ups & downs en is mijn huid nog steeds niet in de staat als dat het was toen ik de pil nog wel gebruikte. Het is dus een beetje lastig om te zeggen wanneer het echt weer in balans was. Ik merk bijvoorbeeld nu nog steeds wel dat ik periodes een vettigere huid heb en last van onzuiverheden en roodheid terwijl ik dat eerder nooit heb gehad. Maar ik zou zeggen dat het na een jaar weer echt de goede kant op begon te gaan.

 • #22

  Laura (zondag, 04 augustus 2019 01:21)

  Hoi Merel, wat een fijn artikel!
  Ik twijfel zelf ook om te gaan stoppen. Wilde eerst mijn 3 volle strips nog op maken, maar zelfs daarover twijfel ik nu.
  Het is wel spannend om de knoop door te hakken, juist omdat ik niet weet wat er gaat gebeuren met mijn lichaam. Ik kan me ook echt niet meer herinneren hoe het ervoor was (slik het ook al ongeveer 10 jaar, en ben nu 22).
  Maar de voornaamste reden om te stoppen is dat ik totaal geen zin heb in seks. Het is bijna altijd om mijn vriend te pleasen, en dat vind ik zo vervelend naar hem toe!
  Bedankt in ieder geval voor je eerlijke artikel. Het heeft mij wel over de streep getrokken om te gaan stoppen!

 • #23

  Merel (maandag, 05 augustus 2019 06:44)

  @Laura: Wat een stoer en knap besluit. Ik herken je verhaal enorm over het lange twijfelen en het totaal geen zin hebben in seks. Hopelijk brengt het stoppen je wat je zoekt. En wat is nou het ergste wat kan gebeuren? Dat je weer aan de pil moet. Maar dat is nou ook weer niet zo'n ramp natuurlijk en heb je het in ieder geval geprobeerd. Heel veel succes met ontpillen de aankomende periode!

 • #24

  Frauke (maandag, 09 september 2019 16:38)

  @merel

  Bedankt voor je artikel! Een fijne vondst tussen de reclame na een Google Search over hormonale acne. Ik ben intussen 4 maand van de pil na een gebruik van 20 jaar. Naast de gebruikelijke nadelen van de pil was mij voor mij de hoofdreden de verhoogde kans op tumoren. Na een kwaadaardige kanker en de daaropvolgende zesmaandelijkse controle werden er goedaardige tumoren vastgesteld op mijn lever, waarvan geweten is dat hormonen hierop een effect hebben. Iets wat toch niet dikwijls vermeld staat op de lijst van nadelen...
  Mijn cyclus begint zich al te settelen. Korter dan ervoor, na 3 a 4 dagen ben ik er vanaf. Mijn huid breekt nu echter uit in acne. Ik dacht eerst dat ik misschien niet zo gezond had gegeten de laatste tijd of net iets teveel vergeten om mijn make-up deftig te verwijderen voor het slapen gaan....helemaal vergeten dat het natuurlijk die hormonen zijn. Ik hoop dat dit snel beter zal worden, want is toch redelijk pijnlijk en lelijk. Ik probeer alvast je remedies uit. Groetjes

 • #25

  Merel (dinsdag, 10 september 2019 03:26)

  @Frauke: Ja het is inderdaad een vervelende uitwerking van het ontpillen. Hopelijk ben je er snel vanaf en zijn je hormonen binnenkort weer in balans want het is gewoon echt niet fijn inderdaad. Heel veel sterkte en succes!

 • #26

  Sher (dinsdag, 01 oktober 2019 08:21)

  Nou, dat verklaart een hoop! Vooral het afvallen, alhoewel ik dat een zwaar minpunt vind, omdat ik van een vrouwelijk lichaam...naar een meisjes lichaam ben gegaan. Dus helaas is het afvallen voor mijn geen pluspunt, maar wel een opluchting om te weten waardoor het komt en hopelijk gaat mijn gewicht snel weer op peil.

 • #27

  Merel (zaterdag, 05 oktober 2019 14:16)

  @Sher: Ik snap dat dat inderdaad niet positief is. Het is voornamelijk vocht dat je vast houdt tijdens het gebruik van de pil dat je kwijtraakt geloof ik. Maar bij mij ziten de kilo's er inmiddels gewoon weer aan hoor, dus no worries! ;)

 • #28

  Mientje (zaterdag, 16 november 2019 08:40)

  Ik ben nu zo'n maand gestopt met de pil nadat ik het ca.35 jr. gebruikt heb zonder klachten. Alleen de laatste jaren viel het mij op dat ik vreselijke hoofdpijn kreeg in de stopweek. Ik zag er dus ook enorm tegenop om te stoppen. Dan maar steeds een weekje aan de paracetamol, indien nodig een hoge dosis. Uiteindelijk ben ik naar de huisarts gegaan. Zij zei me dan maar door te slikken en de stopweek pas na drie maanden te doen en dan weer drie maanden slikken. Tot de apotheek zei mij de pil niet meer te willen geven voordat ik langs de huisarts was geweest.
  Ik kreeg toen een vervangende huisarts. Hij vertelde mij te stoppen gezien mijn leeftijd (56). Dat is nu een maand geleden en heb elke dag weer hoofdpijn. Als het niet meer uit te houden is of ik moet autorijden neem ik weer paracetamol. Ik zie het nog even aan en ga dan weer naar de huisarts. Want het lijkt wel of ik aan het afkicken ben.
  Vreemd, de meeste verhalen zijn zo positief maar bij mij is het een ramp! Steeds maar hoofdpijn zelfs 's nachts dat ik er wakker van word.

 • #29

  Merel (dinsdag, 19 november 2019 01:39)

  @Mientje: Jeetje wat vervelend om te horen! Je hebt heel erg lang de pil geslikt en nu je dat nu ineens niet meer doet kan je lichaam daar best wel een reactie op geven. Bij mij was de reactie haaruitval, onregelmatige menstruatie en huidproblemen en bij jou is dit hoofdpijn, ieder lichaam reageert hier anders op. Hopelijk vind je hier snel een oplossing voor want ik weet uit ervaring hoe vervelend leven met hoofdpijn is. Heel veel sterkte!

 • #30

  Henriette (dinsdag, 04 februari 2020 13:06)

  Ik slik juist de pil om mijn chronische ziekte te onderdrukken. Kinderen krijgen is geen optie meer (ben moeder van 3) en als ik stop beginnen de opvlammingen juust door de hormonen die dan veranderen. Ik slik geen zware pil maar net zwaar genoeg om te zorgen dat ik niet zwanger word en om de chronische ziekte in bedwang te houden. Juist de hormonale schommelingen zonder de pil zijn echt funest.

 • #31

  Merel (woensdag, 05 februari 2020 00:39)

  @Henriette: Voor iedereen is dat natuurlijk anders! Ik had juist heel veel hormonale schommeling met het slikken van een lichte pil met maar een hormoon er in. Ik was de halve dag aan het huilen en ruzie aan het maken met mijn vriend en had last van hoofdpijn. Fijn dat het voor jou in ieder geval op deze manier onder controle is!