· 

Beste plantaardige melk voor in de koffie

plantaardige melk koffie

Wat is nu eigenlijk de beste plantaardige melk voor in de koffie? Deze vraag zie ik vaak voorbij komen. Zelf zweer ik al tijden bij havermelk, maar echt zeker van dit antwoord was ik nooit. En zo als een echt analist betaamt, zocht ik het natuurlijk voor je uit met een klein onderzoekje!

Plantaardige melk in koffie

Een grote vraag voor beginnende veganisten is of ze nog wel kunnen genieten van een lekkere cappuccino. Het korte antwoord daar op is ja natuurlijk. Er zijn namelijk super veel zuivelvervangers die je kunt drinken in je koffie. Maar ze smaken niet allemaal even lekker in de koffie en de een schuimt ook beter op dan de ander. 

Om te testen welke plantaardige melk het beste is voor in de koffie heb ik havermelk, amandelmelk, sojamelk, kokosmelk en speltmelk gekozen als proefkonijnen. Ik heb iedere melk opgeschuimd door het kort te verwarmen in de magnetron en vervolgens met een handkloppertje op te schuimen voor ongeveer een minuut. Je kunt dit ook doen met een elektrische melkopschuimer, zelf gebruik ik de melkopschuimer van Philips en dat werkt echt enorm handig. De resultaten qua hoeveelheid schuim en smaak vindt je hier onder!

plantaardige melk koffie

Sojamelk - Alpro ongezoet

Voedingswaarde: 

Energie 138 kJ (33 kcal)
Vet 1.8 g
Waarvan verzadigd 0.3 g
Koolhydraten 0 g
Waarvan suikers 0 g
Voedingsvezel 0.6 g
Eiwitten 3.3 g
Zout 0.07 g
Vitamine D 0.75 µg
Vitamine B2 / Riboflavine 0.21 mg
Vitamine B12 / Cyano-cobalamine 0.38 µg
Calcium 120 mg

Schuim: 

De alpro sojamelk ongezoet geeft het meeste schuim van de geteste, het schuim is stevig, iets te stevig misschien naar mijn smaak. 

Smaak: 

De smaak van de sojamelk is erg aanwezig in de koffie, je moet er van houden. De smaak is wat zoet en vanille-achtig maar zeker niet vies.

Oordeel:

Als ik een cijfer zou moeten geven krijgt deze cappuccino met sojamelk een 7. Het schuim is super goed en frothy, maar de smaak van de soja is erg aanwezig wat voor mij een minpunt is.

plantaardige melk koffie

Havermelk - Oatly barista

Voedingswaarde: 

Energie 240 kJ (60 kcal)
Vet 3 g
Waarvan verzadigd 0.3 g
Koolhydraten 6.5 g
Waarvan suikers 4 g
Voedingsvezel 0.8 g
Eiwitten 1 g
Zout 0.1 g
Vitamine D 1.5 µg
Vitamine B2 / Riboflavine 0.21 mg
Vitamine B12 / Cyano-cobalamine 0.38 µg
Calcium 120 mg

Schuim: 

Het schuim van de Oatly barista is perfect, de bubbels zijn klein, het schuim is stevig en er is een mooie verhouding schuim en warme melk. 

Smaak: 

De smaak van de havermelk past goed bij koffie, het is romig en licht zoet. Door de goede schuimlaag smaakt het extra lekker, ik was al fan en dat blijf ik.

Oordeel:

De smaak is goed en de schuimlaag is perfect. De oatly barista krijgt van mij het cijfer 9!

plantaardige melk koffie

Amandelmelk - Alpro ongezoet

Voedingswaarde: 

Energie 52 kJ (13 kcal)
Vet 1.1 g
Waarvan verzadigd 0.1 g
Koolhydraten 0 g
Waarvan suikers 0 g
Voedingsvezel 0.4 g
Eiwitten 0.4 g
Zout 0.13 g
Vitamine D 0.75 µg
Vitamine E 1.8 mg
Vitamine B2 / Riboflavine 0.21 mg
Vitamine B12 / Cyano-cobalamine 0.38 µg
Calcium 120 mg

Schuim: 

De amandelmelk schuimt redelijk op, er komt een klein schuimlaagje maar het is niet heel stevig en bestaat uit grote bubbels. 

Smaak: 

De amandelmelk smaakt zonder koffie lekker, met koffie krijgt het een wat bittere en sterke smaak. Wat mij betreft is dit geen lekkere combinatie. 

Oordeel:

Amandelmelk is mijn favoriete melk om te gebruiken maar in de koffie vind ik het een no go. Als ik deze cappuccino een cijfer zou moeten geven krijgt het een 4. 

plantaardige melk koffie

Kokosmelk - Koko Dairy Free

Voedingswaarde: 

Energie 106 kJ (27 kcal)
Vet 2.0 g
Waarvan verzadigd 1.9 g
Koolhydraten 1.9 g
Waarvan suikers 1.6 g
Voedingsvezel 0.1 g
Eiwitten 0.2 g
Zout 0.1 g
Vitamine D 0.75 µg
Vitamine E 0.0 mg
Vitamine B2 / Riboflavine 0.0 mg
Vitamine B12 / Cyano-cobalamine 0.38 µg
Calcium 120 mg

Schuim: 

De kokosmelk krijgt een klein schuimlaagje met vrij grote bubbels. Deze zuivelvervanger is duidelijk niet geschikt om op te schuimen.

Smaak: 

De smaak is wel lekker, dit merk kokosmelk heeft geen overdreven kokossmaak maar met de koffie vind ik het zeker een geslaagde combinatie. De kokosmelk is ook lekker romig wat lekker is in de koffie.

Oordeel:

De smaak is goed, alleen het schuim dus niet. Dus ben je op zoek naar een plantaardige melk voor cappuccino, dan is dit niet wat je wilt. Ben je op zoek naar een koffiemelk, dan kan dit prima! De kokosmelk cappuccino krijgt van mij een 6. 

plantaardige melk koffie

Speltmelk - Lima ongezoet

Voedingswaarde: 

Energie 188 kJ (45 kcal)
Vet 1.0 g
Waarvan verzadigd 0.1 g
Koolhydraten 8.6 g
Waarvan suikers 7.0 g
Voedingsvezel 0.2 g
Eiwitten 0.2 g
Zout 0.13 g
Vitamine D 0.0 µg
Vitamine E 0.0 mg
Vitamine B2 / Riboflavine 0.0 mg
Vitamine B12 / Cyano-cobalamine 0.0 µg
Calcium 0.0 mg

Schuim: 

Ik las ooit dat speltmelk wordt gebruikt voor latte art, vandaar dat ik het ook heb uitgekozen voor in de test. Toen ik het probeerde op te schuimen dacht ik alleen maar hoe dan?! Ik heb de melk meerdere minuten proberen op te schuimen zonder enig resultaat.

Smaak: 

De smaak van speltmelk in koffie is wel erg lekker, redelijk zoet en romig. Deze zuivelvervanger is perfect als koffiemelk!

Oordeel:

De smaak is goed, het schuim niet en het is ook jammer dat er geen B12, calcium en vitamine D zijn toegevoegd aan de speltmelk waardoor hij lastig te vergelijken is met de overige dranken. Als ik het toch moet beoordelen zou de speltmelk als cijfer een 5,5 krijgen omdat het wel erg lekker is.

Welke plantaardige melk is het beste voor in de koffie?

De havermelk van Oatly barista is de winnaar van deze test. Deze plantaardige melk is romig, licht zoet , het schuim is nagenoeg perfect en de smaak past perfect bij de smaak van koffie. De sojamelk wint wel op voedingsstoffen waardoor het een goede twee plek krijgt ondanks dat de smaak minder is.

Tip: pin dit artikel voor later

plantaardige melk koffie

Drink jij ook wel eens een cappuccino met  plantaardige melk? Wat is jouw favoriete melk om hier voor te gebruiken? Laat het me weten in de reacties!

Reactie schrijven

Commentaren: 29
 • #1

  Linda - Zaailingen (zaterdag, 24 maart 2018 10:57)

  Haha, no way, ik leg ook net de laatste hand aan een artikel over zuivelvervangers, maar dan meer over duurzaamheid. Morgen online!
  Wel leuk om te lezen hoe het schuimt en smaakt, want ik ben geen zelf totaal koffiedrinker. Ik hoor vaker dezelfde geluiden, dus dan neem ik het graag aan ;)

 • #2

  Astrid Geertsen (zaterdag, 24 maart 2018 11:16)

  Leuk om te lezen Merel! De afgelopen twee jaar heb ik zo ongeveer alle plantaardige melk uitgeprobeerd en ben ook uitgekomen bij de Oatly Barrista. Inderdaad mooi schuim en heerlijk romig. Niet heel goedkoop maar ik drink maar weinig koffie (altijd een latte) en dan moet ie gewoon lekker zijn!

 • #3

  Tessa (zaterdag, 24 maart 2018 13:38)

  Leuk om te lezen en om te zien dat mijn persoonlijke ervaringen zo bevestigd worden. Ik had al zoveel plantaardige melksoorten geprobeerd met teleurstellende resultaten voordat ik door diverse mensen de Oatly Barista als tip kreeg. Ik ben er helemaal tevreden over en ben nu helemaal van de koemelk afgestapt hierdoor. Zo fijn!

 • #4

  Mariëlle (zaterdag, 24 maart 2018 14:42)

  Ik drink zelf geen koffie en dus ook geen koffiemelk, maar mijn ouders wel... Ik ga Oatly dus onthouden!

 • #5

  Iris (zaterdag, 24 maart 2018 16:12)

  Ik gebruik ook Oatly barista. Maar wist je dat ze bij de groothandel ook van Alpro soja een speciale barista variant hebben? Die maakt fijner schuim en smaakt ook neutraler. Zeker de moeite waard om te proberen als je er aan kunt komen.

 • #6

  Merel (zondag, 25 maart 2018 03:20)

  @Linda: Ik heb je artikel vanochtend lezen, erg leuk en interessant dat je het allemaal hebt uitgezocht!

 • #7

  Merel (zondag, 25 maart 2018 03:21)

  @Astrid: Ik drink ook maar een latte per dag dus dan maakt de prijs iets minder uit, voor de rest van mijn recepten en baksels gebruik ik amandelmelk.

 • #8

  Merel (zondag, 25 maart 2018 03:22)

  @Tessa: Wat goed dat dit de doorslag heeft gegeven! Ik vind 'm ook echt heel erg lekker romig en een neutrale smaak, terwijl aan alle andere soorten toch altijd een raar bijsmaakje zat.

 • #9

  Merel (zondag, 25 maart 2018 03:22)

  @Marielle: Ik ben benieuwd hoe je ouders het vinden!

 • #10

  Merel (zondag, 25 maart 2018 03:24)

  @Iris: Ja die ken ik inderdaad, op mijn blog probeer ik zo veel mogelijk supermarkt producten te gebruiken om het voor iedereen toegankelijk te houden. Maar die soja voor profs en de soja/kokos voor profs zijn wel beter dan de gewone variant inderdaad!

 • #11

  Leppus (zondag, 25 maart 2018 07:02)

  Ik vind die van BONI van colruyt ook lekker. Ook voor belchamelsaus. Is niet te zoet zowel voor koffie als voor saus. Ik ben blij met BONI.
  Ricedream zou ik nooit nemen voor koffie of witte saus.

 • #12

  Georgia Vroon-Sigalas (zondag, 25 maart 2018 16:13)

  Ik gebruik altijd de biologische sojamelk van Alpro Soja. De melk doe ik in zo'n melkopschuimer die het gelijk opwarmt. Een heerlijke romige latte macchiato, als een gebakje zo lekker. Met cacao poeder toe...�

 • #13

  Martine (maandag, 26 maart 2018 04:51)

  Heb je ook een tip voor plantaardige melk in de capuchino die je zelf maakt? Heb soyamelk en havermelk gemaakt maar schuimen beide niet... maar wil graag zelf mn melk maken... Groetjes

 • #14

  Marije (maandag, 26 maart 2018 14:25)

  Ik gebruik het liefst een mengsel van Alpro soya original, 50-50 gemengd met oatly (barista). Dan vind ik de smaak het lekkerst en het schuim het beste!

 • #15

  Vegazosten (dinsdag, 27 maart 2018 03:22)

  Leuk deze test eens te zien. Alleen ontbreekt hoe en met wat je die schuim hebt gemaakt? Wij gebruiken een machientje uit de Aldi (denk ik) waar een klein rond veertje in ronddraait en de melk tegelijk opwarmt. Werkt heel goed maar niet bij alle soorten. En het is prima en makelijk maar toch vind ik dat de dikheid beter kan en de smaak! Fabrikantjes, er is nog werk ad winkel!

 • #16

  Merel (dinsdag, 27 maart 2018 11:21)

  @Leppus: Boni ken ik nog niet, bedankt voor de tip!

 • #17

  Merel (dinsdag, 27 maart 2018 11:22)

  @Georgina: Klinkt heerlijk zeg! Vooral met de cacao erbij, mmm!

 • #18

  Merel (dinsdag, 27 maart 2018 11:23)

  @Marije: Wat een goed idee om het te mengen! Dat ga ik ook een keer proberen :)

 • #19

  Merel (dinsdag, 27 maart 2018 11:24)

  @Vegazosten: Je hebt er denk ik overheen gelezen. Ik maak het schuim door het kort op te warmen in de magnetron en vervolgens +/- 1 minuut op te kloppen met een elektrisch handkloppertje.

 • #20

  Lucienne (zaterdag, 20 oktober 2018 03:11)

  Ook fan van de Oatly, omdat hij er in de winkel even niet was heb ik van Alpro Soya de Oat Organic , good voor barista, mee genomen. Zelf gebruik in de opschuimpijp aan mijn koffiemachine maar met dat lukte niet et de Oat van Alpro. Nu geprobeert in de nespresso opschuimer gedaan. Werkt wel beter maar kan in schuim en smaak de Oatly niet overtreffen.

 • #21

  Merel (zaterdag, 20 oktober 2018 06:42)

  @Lucienne: De "gewone" havermelk van Oatly in de blauwe verpakking werkt trouwens ook goed om op te schuimen, maar ook hier vind ik de smaak minder dan de barista.

 • #22

  Sander (dinsdag, 15 januari 2019 06:32)

  Je moet de Alpro Barista Soja ook eens testen, schuimt heerlijk! ;-)

 • #23

  Merel (woensdag, 16 januari 2019 12:06)

  @Sander: Nou, dan ga ik die ook maar eens proberen! :)

 • #24

  Naomi (donderdag, 28 februari 2019 03:54)

  Bedankt voor het interessante artikel, fijn om te weten welke plantaardige melk ik het best voor een cappuccino kan gebruiken. Ik drink echter het liefst een normale kop koffie met wat melk erin. Welke plantaardige melk kun je aanraden om niet verwarmd en niet geschuimd te gebruiken? Wanneer ik bijvoorbeeld Soyamelk gebruik, dan slaat deze direct om in mijn koffie, met een onsmakelijk bakje koffie ten gevolg. Ik gebruik momenteel Oathly Barista, maar ik zoek eigenlijk iets wat nog iets romiger smaakt. Alvast bedankt!

 • #25

  Merel (vrijdag, 01 maart 2019 00:46)

  @Naomi: Je kunt de nieuwe Oatly whole eens proberen, dat is een soort volle havermelk die lekker romig is. Wat vooral goed werkt als koffie melk is plantaardige room zoals haverroom of sojaroom te gebruiken, dat zijn die kleine pakjes die je normaal als kookroom gebruikt. Je hebt ook nog cupjes koffiemelk, die zijn te koop bij speciaal zaken of online webshops. Je vindt ze onder andere hier: https://www.webshop.veggie4u.nl/LeHA-Schlagfix-vegan-koffiemelk-10-x10ml

 • #26

  Gerd (zondag, 11 augustus 2019 03:24)

  Gewoon als koffiemelk vind ik persoonlijk de gewone (niet de light) sojaroom van Alpro het lekkerste.

 • #27

  Merel (dinsdag, 13 augustus 2019 06:32)

  @Gerd: Sojaroom is inderdaad de beste vervanger voor "gewone" koffiemelk. Het is dan ook wel fijn dat het niet zo'n grote verpakking is en je veel moet weggooien als je het niet genoeg gebruikt.

 • #28

  Nele (zaterdag, 16 mei 2020 02:20)

  Hoi iedereen,
  Je spreekt over allemaal verpakkingen, maar wat als je je noten/havermelk zelf maakt?
  Nu een paar keer geprobeerd en smaakt verschrikkelijk. Enig idee?

 • #29

  Merel (zaterdag, 16 mei 2020 02:48)

  @Nele: zelf maken met haver of noten kan prima om te gebruiken in een smoothie of iets dergelijks maar in de koffie is het niet lekker. Zelfgemaakte havermelk dikt zelfs in door de warme koffie. Ik vrees dat als je het voor koffie wilt gebruiken je het zou moeten kopen.