· 

Zero waste: Dit hoef je niet aan te schaffen

zero waste

Dat steeds meer mensen hun afval gaan verminderen is natuurlijk top! Maar er zijn ook steeds meer bedrijven die daar op inspringen en allerlei zero waste tools op de markt brengen. En misschien denk je: mooi toch? Opzich wel.. Maar er zijn van die tools die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt voor een zero waste lifestyle. Hieronder leg ik je uit waarom!

Zero waste gadgets

Ik hoor vaak om me heen dat mensen minder afval willen produceren. Ze gaan daarover online op zoek naar informatie en worden vervolgens overspoelt met zero waste gadgets waar ze nogal sceptisch over zijn. En dat gevoel begin ik zelf ook steeds meer te krijgen. Toen ik me ging verdiepen in zero/less waste leven heb ik mezelf schuldig gemaakt aan het kopen van allerlei zero waste gadgets waardoor ik het gevoel kreeg dat ik goed bezig was. Maar was dat eigenlijk wel zo? Want nu ik er met de kennis van vandaag op terug kijk heb ik veel van die plasticvrij spullen helemaal niet nodig. Om te voorkomen dat jou dit ook overkomt heb ik een aantal producten op een rijtje gezet die je niet perse nodig hebt in een zero waste lifestyle (het is overigens helemaal oké als je ze wel koopt of gebruikt hoor).

1. Herbruikbaar rietje

Rietjes worden gezien als het grote probleem van plastic in oceanen en er is super veel aandacht voor in de horeca om geen plastic rietjes meer te gebruiken. Veel bedrijven stappen daarom over naar papieren of herbruikbare rietjes. Maar ook steeds meer bewuste consumenten bannen rietjes uit hun huis en stappen over op metalen of bamboe rietjes. Voordat ik me ging verdiepen in leven met minder afval had ik wel rietjes in huis, (zo'n verstofte doos waar ooit 3 rietjes uit waren gebruik maar vervolgens nooit meer zeg maar) maar ik gebruikte ze dus nooit. Toch had ik het idee dat ik metalen rietjes moest aanschaffen, en zo geschiedde. Ik gebruik ze zelf nog wel dagelijks voor smoothies, ook al is dat eigenlijk niet echt nodig en zou ik ze waarschijnlijk niet hebben gemist als ik ze nooit had gekocht. Bottom line van dit verhaal: als je nooit tot zelden rietjes gebruikt, dan heb je echt geen herbruikbaar rietje nodig om er toe te doen en ben je al kei goed bezig!

2. Afdekkers voor groenten en fruit

Je halve avocado, citroen of komkommer bewaar je waarschijnlijk in een stukje folie. Als je wilt minderen op afval is het logisch om naar een alternatief voor folie te kijken. Online zul je dingen als speciale afdekkers voor een halve avocado of foodhuggers tegen komen. Zelf heb ik de foodhuggers ook gehad. Mijn conclusie: het past niet om ieder stuk fruit of op ieder potje, het is niet ideaal om schoon te maken en het gaat ook niet heel lang mee. Je kunt je half aangesneden groenten en fruit ook prima zonder folie tijdelijk in je koelkast bewaren. Soms droogt dan het eerste plakje komkommer wel uit, maar ja, dat deed het ook met folie of een foodhugger. Dingen als avocado kun je ook prima in een afsluitbaar bakje bewaren die je al in huis hebt. En heb je een geopend potje of bakje dat je moet afdekken? Zet er een bord op. Met een beetje creativiteit kom je een heel eind!

3. Bamboe tandenborstelkoker

Hoewel ik super blij ben met mijn plasticvrije bamboe tandenborstel, heb ik nooit het nut ingezien van bamboe tandenborstelkokers. Toch zie ik 'm in iedere duurzame winkel en online voorbij komen. En heel eerlijk: ze zien er absoluut mooi en verleidelijk uit. Maar ook heel eerlijk: wat heb je er nu eigenlijk aan? Had je voorheen ook een tandenborstelkoker nodig als je op reis ging? Waarschijnlijk niet. Je kunt je tandenborstel ook gewoon in een apart vakje van je toilettas stoppen.

4. Speciaal bestek voor onderweg

Misschien heb je ze wel eens voorbij zien komen online of in de winkel: bestek setjes van bamboe of RVS in mooie stoffen bewaarzakjes. Het lijkt super handig wanneer je afval wilt minderen, als je onderweg bent krijg je nu eenmaal vaak te maken met wegwerp bestek en dat is zo jammer als je net zo lekker bezig bent met je zero/less waste lifestyle! Maar even tussen ons, weet je zeker dat dit bestek setje niet ergens achter in de kast eindigt in plaats van braaf in je handtas? En heb je niet stiekem al bestek in huis wat je hiervoor zou kunnen gebruiken? Precies.. 

5. Mason jars

De mason jar, je ziet ze overal in "zero waste land". Een glazen pot met deksel waarin je smoothies, je lunchsalades of soep in kunt meenemen, waar je koffie in kunt laten tappen als je onderweg bent of waar je noten of rijst in kunt bewaren in je kast. En ze zien er ook nog eens super leuk uit! Maar moet je deze essential echt kopen? Nee.. Waarschijnlijk heb je nog wel ergens een lege pot waar eerst kikkererwten, jam of appelmoes in heeft gezeten in huis staan. Die zou je hier perfect voor kunnen gebruiken! Maak 'm schoon, haal het label er af en voilà je eigen gratis en hergebruikte versie van de mason jar. Dat is pas echt zero waste.

Het is oké

Misschien heb je dit nu gelezen denk je, jeetje wat voor een chagrijnige vrouw heeft dit geschreven zeg of voel je jezelf  een beetje aangesproken omdat je al deze gadgets hebt aangeschaft en ik zeg dat het niet nodig is. Het enige wat ik dan tegen je wil zeggen is: het is oké, ik heb ook veel van deze trendy zero waste gadget aangeschaft terwijl het niet nodig was, je doet je best en alles met goede intenties en daar mag je trots op zijn. We hebben meer mensen als jou nodig die zo veel moeite doen voor het milieu en hun afval minderen, je hoeft het niet perfect te doen en iedere stapt telt!

Tip: Pin dit artikel voor later!

zero waste dingen die je niet nodig hebt

Welk zero waste of duurzaam item heb jij wel eens gekocht en vind je tegenwoordig nutteloos? Of ben je het helemaal niet eens met mijn ondervindingen en gebruik jij juist al deze dingen dagelijks? Laat het me weten in de reacties!

Reactie schrijven

Commentaren: 9
 • #1

  Gina (maandag, 17 februari 2020 04:46)

  Het rare is, ik ben nu 62, en tijdens mijn leven heb ik al die waste dingen zien komen. Het was gemakkelijk dus je gebruikte ze zonder er bij na te denken. Je hoefde bv niet meer met een tas te sjouwen als je eerst ergens naar toe ging en daarna boodschappen wilde doen. En omdat mijn rugzak met dagelijkse spulletjes niet te tillen is eigenlijk was je blij met wegwerp dit en wegwerp dat. Gelukkig kun je daar allemaal zonder, kost heel weinig moeite. Alleen je tas wordt ietsie zwaarder nog met potje of bakje en lepeltje. " Vroeger" was dat het normaal.

 • #2

  Lotte (maandag, 17 februari 2020 06:17)

  Heel herkenbaar! Vooral de foodhuggers, wat een ondingen!

 • #3

  Hermien - KouweKleren (maandag, 17 februari 2020 08:21)

  Ik ben het helemaal met je eens dat het slim is om goed na te denken voor je iets in de categorie 'zero waste' aanschaft. Ook al die producten hebben immers impact bij het produceren. Ik denk sowieso goed na voor ik iets nieuws koop, mijn vorm van minimalisme. Wel denk ik dat het heel persoonlijk is. Zelf vind ik de foodhuggers wel briljant en heel fijn. Ik gebruik ook bakjes met deksels, maar het is een enorm fijne toevoeging en ik merk dat ik er (nog) minder door verspil. Een tandenborstel in mijn toilettas vind ik niet zo fris, dus toen mijne van plastic stuk ging heb ik hem wel vervangen. Rietjes gebruik ik inderdaad nooit en heb ik dus ook niet in huis. Een mason jar ook niet, ik gebruik net zo lief een oude pindakaaspot. Als je je koppie erbij houdt, hoef je zeker niet alles aan te schaffen, maar het zal niet voor iedereen hetzelfde zijn.

 • #4

  Merel (dinsdag, 18 februari 2020 04:39)

  @Gina: We zouden allemaal weer wat meer terug naar de basis moeten. Veel van dit soort dingen zijn "oplossingen" voor problemen die er eigenlijk niet hoeven te zijn.

 • #5

  Merel (dinsdag, 18 februari 2020 04:40)

  @Lotte: Ik ben blij dat ik niet de enige ben die ze niet fijn vind!

 • #6

  Merel (dinsdag, 18 februari 2020)

  @Hermien: Het is inderdaad heel erg persoonlijk en het is vooral belangrijk om goed na te denken of je iets echt gaat gebruiken en echt nodig hebt. Veel van dit soort producten hebben een ijzersterke marketing die inspeelt op je gevoel. Je denkt het nodig te hebben om goed bezig te zijn, maar als je het sowieso al niet gebruikt ben je juist al goed bezig. Fijn dat sommige van deze producten voor jou wel een goede aankoop waren!

 • #7

  Anouk (dinsdag, 17 maart 2020 10:43)

  Wat een handig artikel! Mag ik vragen hoe jij de zwarte labels op je glazen potten krijgt?

 • #8

  Marieke (maandag, 06 april 2020 13:23)

  @ Anouk
  Daar heb je van die apparaatjes voor waarmee je deze labels kunt maken.

 • #9

  Merel (dinsdag, 07 april 2020 03:06)

  @Anouk: Ik had je comment helemaal gemist! Het is zoals Marieke zegt met een apparaatje erop gezet. Ik gebruik een lettertang die je kun je bij de hema kopen.