· 

Tips tegen voedselverspilling

voedselverspilling

In Nederland wordt er jaarlijks zo'n 700 miljoen kilo voedsel weggegooid, dat komt neer op 13% van al het voedsel. Best wel schoking deze cijfers moet ik zeggen. Sinds ik vorig jaar ging eten bij InStock, een restaurant dat kookt met supermarkt afval, raakte ik geïnspireerd om mijn eigen voedselverspilling aan te pakken. Voedselverspilling is namelijk niet alleen zonde voor je portemonnee, het is ook slecht voor het milieu. In dit artikel geef ik je tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Weggooien is zonde!

Heb je een keer te veel gekookt? Wees blij! Dan heb je de volgende dag meer eten om van te genieten. Je kunt een restjes-dag houden waarop je alle restjes opwarmt en eet of je eten invriezen en op een later moment alsnog eten. Wat ik zelf altijd doe met restjes is het de volgende dag mee naar werk nemen als lunch. Jaloerse blikken van je collega's gegarandeerd! 

Make a plan and stick to it

Ik maak iedere week een weekmenu schrijf aan de hand daarvan een boodschappenlijstje. Zo koop ik alleen wat ik nodig heb en gooi ik nooit wat weg. Waar ik op dat boodschappen lijstje ook rekening mee probeer te houden zijn producten die ik vaker kan gebruiken. Heb ik voor een gerecht 1/4 rode kool nodig, dan zoek ik nog een aantal recepten uit waarin ik de rest van de rode kool van verwerken zoals deze sushi bowl met pickled rode kool. Als je zo'n weekmenu maakt moet je jezelf er wel strak aan houden, anders gooi je alsnog heel veel weg. Wanneer je een hectisch en onvoorspelbaar leven hebt kun je dit natuurlijk ook van dag tot dag doen. 

voedselverspilling

Koken uit de voorraadkast

Voordat je je boodschappenlijstje maakt is het handig om je voorraadkast eens goed onder de loep te nemen. Zijn er nog ingrediënten die op moeten? Maak hier dan eerst een gerecht mee. Foodbowls doen het over het algemeen erg goed om restjes groenten op te maken. En deze pittige pasta arrabiata of deze zwarte bonen burgers kun je misschien wel maken met de spullen die je nog in de voorraadkast hebt liggen. Het vereist een klein beetje creativiteit, maar uiteindelijk kun je op deze manier een hoop producten opmaken voordat je boodschappen gaat doen, en dat scheelt ook weer in de portemonnee! 

Inmaken en invriezen

Mocht het nu echt niet lukken om restjes groenten en fruit op te maken dan kun je ze altijd nog inmaken en invriezen. Zo kun je pompoen bijvoorbeeld eerst koken of stoven voordat je het in blokjes invriest, dan kunnen ze de volgende keer direct door de curry. Ik hou zelf super veel van kimchi, pittige koreaanse ingemaakte groenten, dit is een gerecht dat je perfect kunt maken met leftover groenten. Door groenten in te maken of in te vriezen blijft het langer goed en hoef je het dus niet weg te gooien.

Richt je (koel)kast in

Ik heb nooit geweten dat je (koel)kast indeling invloed had op de houdbaarheid van je eten. Maar schijnbaar is dat wel het geval! Zo raad het voedingscentrum aan om je koelkast op 4C te zetten, dit is de ideale temperatuur om je eten zo lang mogelijk goed te houden. Groenten bewaar je het beste in de la onderin je koelkast, plantaardige melk & sojayoghurt in de deur van de koelkast, restjes in het midden en geopende potten het beste bovenin. Dit heeft allemaal te maken met dat het onderin de koelkast kouder is. En wist je bijvoorbeeld dat je paprika, tomaat en komkommer het beste buiten de koelkast kunt bewaren? Door de kou bederven ze namelijk sneller. Meer informatie over wat je wel/niet in de koelkast kunt bewaren vindt je hier

voedselverspilling

Eten meten

Waar het denk ik in de meeste huishoudens mis gaat is de hoeveelheid pasta en rijst. Ik hoor zo vaak van mensen om mij heen dat ze standaard te veel pasta koken of enorm veel rijst over hebben. Weeg daarom altijd je porties af, inschatten hoeveel je nodig hebt is gewoon lastig. Je hebt hiervoor ook allerlei handige keukentools waarmee je porties rijst en pasta kunt afmeten. Een van die keukentools is het eetmaatje, meer informatie hierover vind je hier

Go vegan!

Als vegan ben je super goed bezig op het gebied van voedselverspilling. Er is namelijk niets zo inefficiënt als de vee-industrie. De dieren hebben namelijk ook eerst zelf nog een heleboel eten nodig voordat ze op je bord belanden. Op deze manier bespaar je dus niet alleen het milieu en dierenlevens, maar ook nog heel veel voedsel!

Hopelijk heb je iets aan deze tips om voedselverspilling tegen te gaan, met welke tip ga jij gelijk aan de gang? Laat het me weten in de reacties! Ook als je nog tips hebt voor mij.

Reactie schrijven

Commentaren: 10
 • #1

  Veertje (dinsdag, 02 januari 2018 11:56)

  Rijst te veel gekookt?? Invriezen en de rest(jes) door een lekker eenpans gerecht doen. Ik maak vaak gewoon standaard te veel rijst, zodat ik op luie dagen makkelijk wat groente (die ik ook vaak voorgesneden in de vriezer heb liggen) kan wokken en daar dan een handje rijst aan toe kan voegen. Erg makkelijk en de verleiding om afhaal te halen is ook een heel stuk minder als je een nare/vermoeiende dag hebt gehad. Win-win op meerdere fronten noem ik dat. Minder verspilling en minder geld uitgeven aan ongezonde en dure afhaal.

 • #2

  Marianne - Groene stapjes (dinsdag, 02 januari 2018 13:26)

  Fijne tips! Inmaken vind ik zelf wel ingewikkeld, maar invriezen doe ik regelmatig. Scheelt inderdaad een hoop afval!
  En handig om eens te lezen hoe je het beste je koelkast kunt inrichten! Zo blijft je eten dus langer goed!

 • #3

  Merel (woensdag, 03 januari 2018 00:12)

  @Veertje: Helemaal mee eens! Wij bewaren ook vaak gekookte granen in de vriezer zodat we dat later niet meer hoeven te doen en bewaren restjes voor als we een keer geen zin hebben om te koken. Helaas komt het gewoon niet bij iedereen op om het te bewaren.

 • #4

  Merel (woensdag, 03 januari 2018 00:14)

  @Marianne: Inmaken is inderdaad net wat uitdagender ;) maar als je makkelijk begint dan komt het vanzelf dat je er wat meer vertrouwen in krijgt. Interessant he van die koelkast! Zo leer je steeds weer bij.

 • #5

  Krol (woensdag, 03 januari 2018 01:19)

  Leuke tips! Wat bij ons het beste gewerkt heeft, is de koelkast weg doen. Sindsdien hebben we echt bijna nooit meer restjes die we niet kunnen verwerken. Het is goedkoper, stiller (niet meer dat gezoem!), ecologischer en je leert er je voedseloverschotjes onmiddellijk mee weg te werken!

 • #6

  Mariëlle (woensdag, 03 januari 2018 04:21)

  Woehoe vegan rules! Ik gooi eigenlijk nooit eten weg. Ik koop wekelijks wat ik nodig heb en gebruik dat ook echt allemaal!

 • #7

  Merel (donderdag, 04 januari 2018 01:51)

  @Krol: Wat een dappere beslissing! Ik weet niet of ik dat aan durf hoor, haha!

 • #8

  Merel (donderdag, 04 januari 2018 01:52)

  @Marielle: Wat super goed! Toen ik net op mezelf ging wonen kocht ik gewoon van alles wat ik dacht ongeveer nodig te hebben wat resulteerde in heel veel leftover eten of dingen die over de datum gingen. Super goed bezig jij! <3

 • #9

  Lazy Bird (donderdag, 04 januari 2018 13:10)

  Ik heb meteen een nieuw doel voor 2018: minder verspillen, thanks!

 • #10

  Merel (vrijdag, 05 januari 2018)

  @Lazy Bird: Wat goed zeg! Heel veel succes, you can do it!