· 

Als veganist eten bij McDonalds

vegan macdonalds

In Helsinki verkoopt de McDonalds sinds eind 2017 de McVegan. Ja ja, je leest het goed een vegan burger bij de McDonalds! Ik kon het natuurlijk niet laten om 'm uit te proberen. Of het lekker was en wat ik vind van vegan eten bij een keten als McDonalds lees je in dit artikel.

Viva la vegarevolutie!

Veganisme is hot! En steeds meer grote bedrijven en horeca voelen dat ook en springen op de vegan "trend" in. Zo komen er steeds meer nieuwe vegan producten bij in de supermarkten en bij grote horecaketens. Denk bijvoorbeeld aan het vegan ijs van Ben & Jerry's, vegan pizza bij New York Pizza en Domino's en de amandel Baileys. 

McDonalds had al een tijdje de Veggie burger in sommige landen waaronder ook Nederland. Een burger op basis van bonen op een plantaardig broodje en met vegan sau. Nu is die burger best wel prima maar het is zeker geen vervanger van de Big Mac. De burger is een beetje zompig en verder smaakt het precies zoals je jezelf voorstelt bij een groenteburger, niet echt iets om een vleeseter mee te overtuigen dus. McDonalds is daarom bezig gegaan met het ontwikkelen van de McVegan, het moest een soort vegan vervanger voor de Big Mac worden en een burger worden waar ook vleeseters van konden genieten. Eind vorig jaar begon de proefperiode in Finland en inmiddels in de burger nog steeds verkrijgbaar in Finland en Zweden.

vegan macdonalds

Maar hoe smaakt de McVegan nu eigenlijk?

Zoals ik net al vertelde zijn veel vegaburgers een beetje zompig en slap en naar mijn mening is het vooral de bite die je mist. De McVegan heeft juist een goede bite, krokant van buiten en een goede structuur van binnen. Er zit een licht sausje op die vergelijkbaar is met de saus die op de Veggie burger zit, daarnaast zit er ook ui, augurk, sla, ketchup en tomaat op de burger. Bij de eerste hap kreeg ik gelijk dat typische McDonalds gevoel, de burger is eigenlijk best wel lekker zelfs! Wat ik wel een nadeel vond is dat 'ie enorm zwaar op de maag valt en ik direct een enorme after dinner dip kreeg. Niet echt iets wat ik nog gewend ben na het eten van een vegan burger maar dit hoort stiekem ook wel een beetje bij de beleving van de McDonalds toch. 

Waarom zou je als veganist eten bij de Mac?

Toen het nieuws naar buiten kwam dat McDonalds een vegan burger ging uitbrengen was er een enorme verdeeldheid onder veganisten. Sommige vinden dat je als vegan echt niet kan gaan eten bij een bedrijf als McDonalds, andere juichen juist toe dat veganisme steeds toegankelijker wordt en bedrijven als de Mac meegaan met de vegarevolutie. Nu kan ik beide kanten best snappen, maar persoonlijk ben ik meer van het "ja-kamp".

Het "nee-kamp"

McDonalds wordt gezien als een van de ergste bedrijven op het gebied van dierenrechten. En ja ik geloof best dat McDonalds problemen heeft op dit gebied, maar ik vrees dat hun imago er hier een van is. McDonalds staat voor veel mensen gelijk aan kapitalisme en de moderne samenleving, maar laten we eerlijk zijn, is niet zowat elk bedrijf hier onderdeel van? Het "nee-kamp" is van mening dat je met iedere vegan burger indirect ook dierenleed financiert. Zelf vind ik dit een beetje een lastig punt, want ja bij McDonalds gaat het vooral om de verkoop van vlees en andere dierlijke producten, maar dit is niet anders in de supermarkt of bij andere niet vegan restaurants. Natuurlijk zou ik het liefst alleen nog maar in mijn vegan bubbel blijven en eten en shoppen bij vegan ondernemers, maar is dit realistisch? Niet echt helaas. Voor mij is dit argument dan ook geen reden om niet bij McDonalds te eten. Praat ik het met dit statement goed dat er dierenleed achter de producten bij de Mac schuilt? Nee absoluut niet! Natuurlijk wil ik het liefst dat ieder bedrijf vandaag nog over gaat op vegan en duurzaam, maar aangezien dit niet realistisch is vind ik deze baby-steps super goed.

vegan macdonalds

Wat ik vind van vegan eten bij McDonalds

Voor mij is iedere McVegan die wordt verkocht een Big Mac minder. Daarnaast maken producten als de McVegan, vegan eten ineens super veel makkelijker. Er zijn veel mensen die vegan eten te ingewikkeld vinden en die bij buiten de deur eten de mist in gaan. Wanneer grote ketens vegan opties aanbieden betekend het dat je deze mensen een serieuze optie aanbiedt. Ook laten grote bedrijven door vegan opties aan te bieden de gemiddelde consument kennis maken met vegan opties, wellicht zet het mensen aan het denken? Let's hope so!

Vegan opties bij McDonalds Nederland

Helaas is het in Nederland nog niet zo ver dat we de McVegan kunnen bestellen in een van de Mac vestigingen. Er zijn wel vegan opties in de vestigingen, dus mocht het een keer voorkomen dat je bij McDonalds gaat eten dan kun je het volgende bestellen:

 • Frietjes
 • Boerenfriet
 • Zoete aardappel friet
 • Barbecuesaus, zoetzure saus, kerriesaus en ketchup
 • Mini apple pies

Wat denk jij hier van?  Zou jij de McVegan wel willen proeven of denk jij dat als veganist eten bij MacDonalds echt een no-go is? Laat het me weten in de reacties!

Reactie schrijven

Commentaren: 11
 • #1

  Mariëlle (donderdag, 10 mei 2018 03:00)

  Ik ben dol op die veggieburger, ook al is ie niet gezond en is ie van MCdonalds haha... Maar ik ga hem niet wekelijks halen ofzo, alleen als er geen andere optie in de buurt is of als al mijn vrienden er heengaan. Ik vind het in ieder geval top dat ze een optie hebben :)

 • #2

  Stephanie (donderdag, 10 mei 2018 03:35)

  Ik kom eigenlijk bijna nooit bij de Mc, maar had laatst uit 'nood' daar een veggie burger besteld. Vond m niet vreselijk.
  Ik ben ook ontzettend blij dat er nu zoveel goede opties komen om vegan te eten. Ik houd van burgers en de vegan burgers die je in de supermarkt kan halen zijn super lekker, goeie ontwikkelingen :)

 • #3

  Lisa (donderdag, 10 mei 2018 06:25)

  Ik ben heel benieuwd naar die burger! Stiekem vind ik de veggieburger heerlijk (ben niet de moeilijkste). Niet dat ik vaak naar McDonalds ga, het komt heeel soms weleens voor, als anderen dat willen.

  Wat betreft of je als veganist bij de mac zou moeten eten: ik heb daar niet zo'n moeite mee. Ja oké, ergens wel, maar dan vind ik dat ik ook niet meer bij andere restaurants zou moeten eten die vlees aanbieden. Dat zou dan ook al heel erg zijn. Maar dat is gewoon niet te doen.

 • #4

  Merel (vrijdag, 11 mei 2018 04:45)

  @Marielle: Precies dat! Ik eet m echt niet wekelijks, maar die keer dat ik 'm eet ben ik blij dat ie er is :)

 • #5

  Merel (vrijdag, 11 mei 2018 04:46)

  @Stephanie: Hij is inderdaad zeker niet vreselijk, best wel prima eigenlijk voor die paar keer per jaar dat je onderweg bent en het een soort nood oplossing is. Super om te zien dat zelfs dit soort bedrijven hierin mee gaan!

 • #6

  Merel (vrijdag, 11 mei 2018 04:48)

  @Lisa: Eigenlijk vind ik dat ze 'm ook gewoon in Nederland moeten gaan verkopen, het is echt een decent vegan burger! En echt helemaal eens met wat je zegt!

 • #7

  Mark (vrijdag, 11 mei 2018 22:59)

  Ik zou willen weten of ze die vegan (en veggie) burger in apart 'vet' bakken, of gewoon bij de vleesburgers gooien. Daar hoor ik niemand over.

 • #8

  Merel (zaterdag, 12 mei 2018 08:36)

  @Mark: Ja dat doen ze inderdaad op een aparte plaat. Ze hebben namelijk een vegan keurmerk en dat is een van de vereiste daarvoor.

 • #9

  lore (zondag, 02 september 2018 09:39)

  Ik heb hem nog niet geprobeerd maar ik zit bij het ja-kamp. Ik kan niet begrijpen dat sommige mensen in het neen-kamp zitten want, stel je gaat met vrienden langs de mac, dan eet je liever niets (of je gaat toch voor eten maar dan voor een niet-vegan optie) dan dat je de mogelijkheid hebt om een burger mee te kunnen eten en nog steeds je vegan optie kan nemen. Volgens mij net hetzelfde als in een restaurant toch?

 • #10

  Merel (woensdag, 05 september 2018 00:38)

  @lore: Helemaal met je eens! Helaas is de vegan burger van de MacDonalds sinds kort wel uit het assortiment..

 • #11

  Karlo (zondag, 14 april 2019 16:22)

  I really like your review of new McDonald's products. Also check my article about burgers - https://ilcroatia.com/new-maestro-burgers/