· 

Vegan dahl met pompoen en geroosterde bloemkool

vegan dahl

Mijn lievelingseten is absoluut curry, eigenlijk dahl om precies te zijn. Het is super makkelijk te maken, vol smaak en er zijn veel variaties nodig. Deze vegan dahl maakte ik met pompoen en geroosterde bloemkool. 

Ik lust dat niet

Het is best wel grappig hoe erg je smaak naar verloop van tijd kan veranderen. Ik had vijf  jaar geleden nog nooit van dahl gehoord en curry's waren ook niet echt mijn ding. Eigenlijk was groenten sowieso niet echt mijn ding. Vanaf kinds af aan lustte ik maar een beperkt aantal groenten en dat is vrij lang zo gebleven. 

Sinds een aantal jaar lust ik bijna alle groenten en dat komt vooral dat ik nieuwe bereidingswijze heb ontdekt. Met gekookte bloemkool met zo'n wit sausje maak je mij nog steeds niet blij, maar geroosterde bloemkool vind ik heerlijk. Sinds een aantal jaar lust ik bijna alle groenten en dat komt vooral dat ik nieuwe bereidingswijze heb ontdekt. Met gekookte bloemkool met zo'n wit sausje maak je mij nog steeds niet blij, maar geroosterde bloemkool vind ik heerlijk. Dat zelfde heb ik met spruiten, heerlijk uit de oven gekookt vind ik het nog steeds niet zo lekker. 

Doei pakjes en zakjes

Maar ook kruiden maken een wereld van verschil, ik kookte zelf vroeger vaak uit pakjes en zakjes maar kruid nu eigenlijk alles zelf. Veel mensen denken dat ze het niet kunnen, maar je leert het vanzelf hoor! Gewoon heel veel lekkere recepten proberen en dan kom je er vanzelf achter wat werkt en wat jij lekker vindt. In deze curry gebruik je bijvoorbeeld geen curry pasta maar voeg je zelf alle kruiden en specerijen toe. Ik waan me bij deze vegan dahl door al die kruiden in ieder geval weer helemaal terug in Sri Lanka!

Ingrediënten

Voor 6 porties vegan dahl

Voor de dahl curry:

- 1 flespompoen

- 2 uien, 

- 4 teentjes knoflook

- 1 el geraspte gember

- 800 ml kokosmelk

- 500 ml groentebouillon 

- 1 tl kurkuma

- 1 flinke el kerriepoeder

- 1 el curry bladeren (te koop bij de toko, vervang door extra kerriepoeder als je het niet kunt vinden)

- 1 tl komijnpoeder

- 1 tl garam masala

- 1 tl chilipoeder

- 200 g gedroogde rode linzen

-  Sap van 1 limoen

- 3 el kokosrasp

- Flinke hand peterselie of koriander

- 400 g rijst

 

Voor de geroosterde bloemkool:

- 1 middelgrote bloemkool

- 2 tl kerriepoeder

- 2 tl komijnzaadjes

- 1 el olijfolie

Hoe maak je vegan dahl?

- Verwarm de oven voor op 200 graden. 

- Schil en snijd de pompoen in blokjes van ongeveer 1 cm. Snipper de ui, rasp de gember en snijd de knoflook fijn. Snijd de bloemkool in kleine roosjes.

- Verwarm wat olie in een wok op middel hoog vuur. Fruit de ui, knoflook en gember tot ze zacht zijn. Voeg vervolgens de curry bladeren toe aan de olie en bak ongeveer een minuut tot je ze begint te ruiken. Voeg de pompoen en alle specerijen toe en meng. Giet de kokosmelk en bouillon toe aan de pan en breng aan de kook en laat 10 minuten pruttelen. 

- Spoel de rode linzen af en voeg ze toe aan de pan en laat 25 minuten zacht koken. 

- Meng ondertussen de bloemkool roosjes met de kerrie, komijnzaadjes en olijfolie tot alle roosjes bedekt zijn met een laagje kruiden en olie . Spreid de bloemkool over een bakplaat en rooster in 20 minuten gaar en bruin.

- Bereid ondertussen de rijst zoals aangegeven op de verpakking en hak de peterselie grof. 

- Voeg de kokosrasp toe aan de dahl zodat het nog wat meer indikt en voeg de limoensap toe. De linzen en pompoen zouden nu gaar en zacht moeten zijn en de saus dik.

- Serveer de vegan dahl met rijst, geroosterde bloemkool, peterselie en extra kokosrasp.

Tip: Pin deze vegan dahl voor later!

vegan dahl

Oja, dit recept is voor zes porties, maak vooral ook zoveel als je in je eentje eet en vries de rest in! Dat scheelt je weer  tijd op een andere dag. Ga jij deze vegan dahl met pompoen en geroosterde bloemkool maken? Laat het me weten in de reacties of tag je creaties met #blackbirdsandcakes op social media!

Reactie schrijven

Commentaren: 12
 • #1

  Djuli (donderdag, 12 april 2018 11:02)

  Ziet er suuuuper lekker uit! Ga ik een keer maken!

 • #2

  Resaarcle (donderdag, 12 april 2018 14:27)

  Wauw, de vitamientjes en heerlijke smaken spatten bijna van de foto! Dat ga ik ook eens proberen maken!

 • #3

  Mariëlle (vrijdag, 13 april 2018 02:44)

  YAY voor geen pakjes & zakjes :D En Dahl is echt zoooo lekker <3 En wat je zegt inderdaad, ik had het ook nog nooit gegeten maar werd er in Sri Lanka verliefd op!

 • #4

  Eline (vrijdag, 13 april 2018 02:49)

  Ziet er heerlijk uit seg, ga ik zeker binnenkort voorschotelen hier :)

 • #5

  Sanne - simplyvegan.nl (vrijdag, 13 april 2018 13:51)

  Oh ik heb hetzelfde! Bloemkool in curry vind ik heerlijk, maar gewoon zo los op m'n bord.. nahhh. :D

 • #6

  Susanne (zaterdag, 14 april 2018 01:52)

  hahaha jaaa ik had precies hetzelfde dat ik niks had met curry's. Nu maak ik ze meerdere keren in de week :'D. Ziet er heeeerlijk uit!

 • #7

  Merel (zaterdag, 14 april 2018 06:24)

  @Djuli: Thanks! Laat je me weten hoe het heeft gesmaakt? :)

 • #8

  Merel (zaterdag, 14 april 2018 06:25)

  @Resaarcle: Het is inderdaad een mega kleurrijk en gezond geheel! En vooral heel erg lekker!

 • #9

  Merel (zaterdag, 14 april 2018 06:27)

  @Marielle: Ik ben er ook na Sri Lanka nog meer van gaan houden! Daar aten we het soms drie keer per dag, haha. Echt heerlijk!

 • #10

  Merel (zaterdag, 14 april 2018 06:27)

  @Eline: Super leuk! Benieuwd hoe het in de smaak valt :)

 • #11

  Merel (zaterdag, 14 april 2018 06:28)

  @Sanne: Ja bloemkool kan mega lekker zijn, maar inderdaad zo gekookt.. Nee dankje ;)

 • #12

  Merel (zaterdag, 14 april 2018 06:29)

  @Susanne: Ik heb ook ooit gelezen dat je smaakt iedere paar maanden veranderd, dus als je een tijdje een bepaald iets eet dan ga je er van houden en dan vergeet je al het andere. Zo grappig hoe dat werkt!