· 

Irkutsk & Olkhon eiland: reisverslag

olkhon eiland

Eerder schreef ik al over mijn reis met de Trans Mongolië Express en ons verblijf in Moskou. Vandaag vertel ik je meer over onze eerste stop na een lange treinreis: Irkutsk en Olkhon eiland! 

Eindelijk stil staan na 5 dagen treinen

De Trans Mongolië Express was voor ons echt een droomreis die al heel lang bovenaan ons lijstje stond. We hadden drie weken de tijd om de reis te maken en wouden graag onze reis in China wat meer uitbreiden dan alleen Beijing, het eindpunt van de treinreis. We kozen er daarom voor om zo snel mogelijk Rusland te doorkruisen en in een keer van Moskou naar Irkutsk te reizen. Dat betekende wel dat we 4 nachten doorbrachten in een trein. Iets waar ik van te voren enorm tegenop keek maar uiteindelijk heel erg bleek mee te vallen en zelfs erg rustgevend bleek te zijn. 

De Siberische stad Irkutsk is een stop die bijna iedere toerist neemt die met de Trans Mongolië Express reist. De stad zelf is niet heel boeiend, maar de natuur eromheen is dat wel. De omgeving staat vooral bekend om het Baikalmeer. Het diepste en grootste zoet water meer van de wereld. Het meer is ongeveer zo groot als België en heeft een maximale diepte van 1645 meter. In de winter bevriest het meer en kun je het zelfs oversteken over het ijs.

irkutsk

Irkutsk: wat te doen

Door het treinschema waren we "verplicht" om 4 dagen in Irkutsk te verblijven terwijl 3 dagen waarschijnlijk al wel genoeg was geweest om de stad en het Baikalmeer te ontdekken. Irkutsk zelf is namelijk niet zo heel interessant. Het is een typisch Russische stad met veel lelijke gebouwen, kapotte oude huizen en weinig sfeer en gezellige restaurants en winkels. Nou is dat misschien een beetje kort door de bocht, want het was nou ook weer niet de meest verschrikkelijkste plek op aarde. Maar het was wel gewoon heel erg lelijk en grijs. Ik voelde me echt een beetje alsof ik vijf dagen in de trein had gezeten om vervolgens op de lelijkste stad ter wereld aan te komen, haha. 

irkutsk

De bezienswaardigheden die er in de stad zijn kom je tegen door de groene lijn te volgen die door je door de stad leidt. De groene lijn brengt je langs kerken, beelden en de rivier. De wandeltocht langs de groene lijn kost je ongeveer 3 uur. Wat je tijdens de wandeling ook ziet zijn de oude traditionele houten huisjes waar de lokale bevolking in woont. De huizen staan grotendeels schots en scheef, zijn al jaren niet onderhouden en er missen planken in het dak of in de muur. Het is bizar om jezelf voor te stellen dat hier mensen de Siberische winters in door brengen. 

Een plek die niet langs de groene lijn ligt, maar wel erg leuk is voor een stop is de Kazan kerk. Het ligt een stukje buiten het centrum maar de kerk zelf is enorm indrukwekkend. Het is een grote rode kerk met koepels bedekt met wit/ blauwe tegeltjes en gouden kruizen. Precies wat je jezelf voorstelt bij een Russische kerk. 

olkhon eiland

Olkhon eiland

De grootste reden dat iedere toerist die de Trans Mongolië Express doet uitstapt in Irkutsk is het Baikalmeer. En de meest bekende bezienswaardigheid bij het Baikalmeer is dan weer Olkhon eiland, het grootste eiland in het meer. Het eiland is een  belangrijke plaats voor de lokale bevolking en binnen hun Sjamanistische cultuur. Aan het eiland zijn vele legenden en heilige plaatsen verbonden en ze geloven dat het een spirituele plek is. De belangrijkste plek op het eiland is de Sjamanen rots, volgens de lokale bevolking woont Boerchan, het hoofdfiguur van hun geloof, in een grot in deze berg. De rots vormt zelfs een van de negen meest heilige plaatsen van Azië. 

We wouden dit bijzondere eiland met onze eigen ogen zien en boekte online een privé tour naar het eiland. We werden al vroeg opgehaald bij ons hotel en zaten zo'n 4,5 uur in de auto voordat we met een paar korte tussenstops op het eiland aan kwamen. Daar aangekomen verwisselde we onze auto voor een iets minder comfortabele Russische jeep en stopte we op mooie uitzichtpunten en bij plekken met bijzondere legendes en mythes. 

De natuur op het eiland is prachtig. De uitgestrekte vlaktes, het groen, het heuvellandschap, de zandvlaktes en duinen, het uitzicht over het gigantische meer, alles op dit eiland is indrukwekkend! Het is absoluut de moeite van de lange dag in de auto zitten en het vijf dagen in de trein zitten waard! 

vegan irkutsk

Vegan in Irkutsk

Hoewel we in Moskou werden verrast door lekkere vegan restaurants en een aantal hippe tentjes, was dit in Irkutsk wel een ander verhaal. Er zijn weinig restaurants in het centrum van Irkutsk, en degene die er al zijn zien er ofwel niet heel erg aantrekkelijk uit (Russische restaurants) of zijn typische ouderwetse toeristen restaurants. 

We aten twee keer bij Fitoterapiya, een wat hipper helemaal vegan restuarant in een oud fabrieksgebouw. Ja, er is dus zowaar een vegan(!) restaurant te vinden in Siberië. We aten er een keer een tempeh sandwich en een chocolade taartje, de andere keer gingen we voor een buddha bowl en zoete aardappelfrietjes. Als ik het eten in Nederland zou eten zou ik misschien niet heel erg onder de indruk zijn, maar na vijf dagen in de trein op instant  voedsel te hebben geleefd en voor een plek midden in Rusland was het echt zo lekker, verrassend en welkom! 

Verder aten we bij Sushied, een wat meer fancy Japans restaurant. Ze hebben duidelijk gemarkeerde vegetarische opties op de menukaart en na wat navraag te hebben gedaan bleek het een en ander vegan gemaakt te kunnen worden. We hebben hier erg lekkere en originele sushi gegeten!

Tip: Pin dit artikel voor later!

irkutsk olkhon island reisverslag

Had jij wel eens van Irkutsk gehoord? En zou jij hier uitstappen als je een reis met de Trans Mongolië Express zou maken? Laat het me weten in de reacties! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0