· 

5 x tips voor groen(er) wonen!

groener wonen

Ik ben afgelopen jaar verhuisd en dat gaf me gelijk weer wat motivatie om te kijken wat ik kon doen om groener te wonen. Mijn bevindingen en tips deel ik in dit artikel!

Groen(er) wonen

Ook als je huis in eerste instantie niet heel duurzaam is, kun je met kleine veranderingen al een stukje groener maken. Alle beetjes helpen dus laat je vooral niet tegenhouden door het idee dat het toch geen nut heeft. In dit lijstje heb ik ook expres wat toegankelijkere opties op een rijtje gezet. Het zou natuurlijk geweldig zijn als je morgen nog een warmtepomp en zonnepanelen laat installeren en je huis helemaal laat isoleren, maar dat is gewoon niet voor iedereen haalbaar. 

Ik woon zelf bijvoorbeeld in een huis uit 1600 met enkel glas op de eerste en tweede verdieping en in die tijd dachten ze nog niet echt na over het verduurzamen van de woning. Omdat het een monument is hebben we ook beperkte mogelijkheden om de woning helemaal groen te maken. Super jammer natuurlijk, maar we hebben wel op andere punten ons best gedaan om groenere keuzes te maken voor ons huis. 

groener wonen

Tip 1: klein(er) wonen

De gemiddelde Nederlander heeft 65 m2 woonoppervlak per persoon (bron). En, (inkoppertje) hoe groter je huis, hoe meer energie en gas je verbruikt. Het is dus duurzamer om klein(er) te gaan wonen. Tegenwoordig zie je steeds meer dat mensen bewust kleiner gaan wonen in een tiny house. We hebben dit zelf ook onderzocht en het leek ons geweldig, maar de regelgeving hieromheen is erg lastig dus we zijn een stuk kleiner gaan wonen om onze impact te verkleinen. Dus hebben we ons huis van 120 m2 waar we met twee personen (en een kat) woonde ingeruild naar een woning van 60 m2 en nemen dus flink wat minder ruimte in dan de gemiddelde Nederlander. 

Heb je verhuisplannen? Kijk dan eens kritisch naar hoeveel woonoppervlak je ook echt nodig hebt. Vaak zijn we geneigd om steeds groter te gaan wonen, maar is dat echt nodig? Extra voordeel: kleinere huizen zijn goedkoper en je bent minder kwijt aan energie en stookkosten! 

Tip 2: duurzamere elektronica

Ga je nieuwe elektronica aanschaffen? Vervang ze dan voor energiezuinige varianten. Hierdoor verbruik je minder stroom en dat is ook nog eens fijn voor de portemonnee. Sommige mensen denken dat de plusjes op een energielabel bij een A+ en een A+++ product niet veel verschil maakt. In tegendeel! Een A+++ apparaat is al gauw drie keer zo zuinig als een A+. Je kunt daarom ook vaak maar beter je oude koelkast of vriezer inruilen en niet wachten tot 'ie stuk gaat. 

Maar denk wel eerst goed na over de aanschaf van apparaten. Want ondanks dat ze steeds energiezuiniger worden verbruiken we alsnog meer energie omdat we meer apparaten in huis hebben. Heb je die staafmixer echt nodig als je al een blender of keukenmachine hebt? Heb je echt nog een krultang nodig of een broodbakmachine? Dit zou altijd je eerste overweging moeten zijn in plaats van gaan voor het goede energielabel. En gebruik je een apparaat niet? Haal dan de stekker uit het stopcontact, dat maakt echt iets uit!

Heb je trouwens nog oude gloeilampen of halogeenlampen in huis? Vervang ze door LED verlichting!.En je hoeft daarvoor echt niet bang te zijn voor wit en kil licht hoor, tegenwoordig heb je ook gewoon warme uitvoeringen en je hebt de investering in no time terugverdiend! 

Tip 3: isolatie

Isolatie is enorm belangrijk voor groen(er) wonen. Nu heb je misschien niet altijd de middelen om je hele woning van beneden tot boven te laten isoleren, maar je kunt het in ieder geval verbeteren met kleine aanpassingen. Heb je (zoals ons) enkel glas maar kun je dat niet vervangen naar dubbel glas? Ga dan voor raamfolie om de isolatiewaarde te verhogen. Je kunt ook overwegen om radiatorfolie achter de verwarming te plakken om zo warmteverlies te verminderen. Dat zorgt ervoor dat de warmte terug de kamer in wordt gekaatst en niet verloren gaat. Je kunt ook tochtstrips plakken om warmteverlies te voorkomen. 

En wist je dat je zelfs al met raamdecoratie kan helpen met het isoleren van je huis? Vooral als gordijnen verduisterd zijn hebben ze een hogere isolatiewaarde. Plisségordijnen hebben door hun honingraatstructuur een hoge isolerende waarde en zijn daarmee dus de meest groene optie! Zo heb je dus niet alleen je huis beter geïsoleerd, maar ook meer sfeer en verduistering in huis!

Tip 4: interieur

Ik haalde onder de tip over duurzame elektronica ook al aan, het is niet duurzaam om veel spullen in huis te hebben of veel nieuwe spullen te kopen. Ga bewust om met wat je wel en juist niet koopt voor in huis. Het kan helpen om eens flink op te ruimen a la Marie Kondo zodat je jezelf bewust wordt van hoeveel je echt hebt en hoeveel je nu eigenlijk nodig hebt. Dit opruimproces helpt je ook nog eens om betere keuzes te maken in de toekomst.

Verder zou je voor je interieur kunnen gaan voor tweedehands en gerecyclede meubels. Op sites als Marktplaats staan veel opties hiervoor en die doen echt niet onder voor nieuwe meubels. Je hebt ook veel leuke vintage zaakjes met meubels. De dingen die ik tweedehands kocht voor mijn eigen interieur zijn zelfs mijn favoriete items in mijn interieur omdat ze echt uniek zijn en het voelt ook echt als een overwinning als je iets hebt gevonden!

Tip 5: energieleverancier, bank en verzekering

Heb jij thuis groene stroom en je energiecontract afgesloten bij een groene energieleverancier? Nee? Doen! Overstappen naar een duurzamere leverancier is binnen no time geregeld en verkleint ook nog eens je impact. Zodra je bent overgestapt naar een groene energieleverancier kun je gelijk even kijken of je hypotheek is afgesloten bij een duurzame bank en of je woonverzekering bij een duurzame verzekeringsmaatschappij hebt afgesloten. Het zijn niet perse de leukste dingen om te regelen, maar zodra je het hebt gedaan maak je echt een verschil zonder dat je er ook maar iets voor hoeft te doen! 

Extra tip: Pin dit artikel voor later!

groener wonen

Dit waren mijn tips om je huis groen(er) te maken! Welke ga jij toepassen of heb je zelfs al toegepast in huis? Laat het me weten in de reacties zodat we elkaar kunnen inspireren! 

Foto's: Angélica Vis Fotografie

*Dit artikel bevat gesponsorde links, dit beïnvloed mijn mening en artikel niet. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0