· 

Tips om je kledingkast te verduurzamen

kledingkast verduurzamen

Je hebt de keuze gemaakt om je kledingkast te gaan verduurzamen. Super goed bezig natuurlijk! Maar waar begin je en hoe houd je het haalbaar? Met deze tips ga ik je een handje helpen met het duurzamer maken van je kledingkast.

Weet waarvoor je het doet

Voordat je begint met het verduurzamen van je kledingkast is het handig om te weten waarvoor je het doet. Op deze manier kun je jezelf blijven motiveren. Een aanrader om mee te beginnen is de documentaire The True Cost die gratis te zien is op Netflix. Ik heb het kijken van de docu lang voor me uitgeschoven maar ik ben uiteindelijk blij dat ik hierdoor de misstanden in de kledingindustrie met eigen ogen heb kunnen zien. De film heeft veel veranderd in mijn koopgedrag, hierdoor weet ik voor mezelf welke keuzes ik maak en waarom. Mocht je inmiddels helemaal duidelijk hebben waarom je het doet dan is het handig om jezelf voor te bereiden op het verduurzamen van je kledingkast. Dat kan heel makkelijk met het e-book "Een duurzame garderobe in zeven stappen" van Hailey Noa van Palace of Bliss. Een invulbaar boek met super veel informatie en motivatie om al jouw stappen in bij te houden. Aanrader! 

Vintage & tweedehands

Mocht je iets nieuws nodig hebben voor in je kledingkast, kijk dan eerst eens of je het tweedehands of vintage kunt krijgen voordat je een nieuwe aankoop doet. En echt tweedehands of vintage hoeft echt niet perse ouderwets te zijn. Je hebt tegenwoordig steeds meer hippe tweedehands kleding winkels zoals Appel & Ei en de ReShare store van het Leger des Heils. Maar ook online op websites als Marktplaats of United Wardrobe kun je vaak super toffe items vinden. Het fijne aan vintage en tweedehands is dat het vaak wat meer unieke items zijn die je een nieuw leven kunt geven en dat het ook nog eens low budget is.

Eerlijke merken

Mocht je toch liever iets nieuws aanschaffen, koop dan van eerlijke merken. Als je nog niet zo goed je weg kunt vinden in alle duurzame merken, neem dan eens een kijkje op Project Cece, een verzamel webshop met enorm veel duurzame merken en webshops. Uiteindelijk ga je vanzelf uitvinden welke merken goed bij je stijl passen. Mijn persoonlijke favorieten zijn Friday's Project, Studio Jux, TwoThirds en Matt and Nat. Mocht je graag naar een fysieke winkel gaan, neem dan eens een kijkje bij BrandMission in Haarlem of neem een kijkje bij een van deze fair fashion winkels in Amsterdam

kledingkast verduurzamen

Verleng de levensduur van je kleding

Niets zo zonde als een kleding stuk dat na een aantal keer dragen een vale kleur, gaatjes of pluisjes heeft. Lees daarom goed de wasvoorschriften en verzorg je kleding met de juiste middelen. Was je kleding altijd binnenste buiten zodat het langer mooi blijft en droog je kleding niet in de droger. Dit zijn allemaal dingen die je makkelijk zelf kunt doen om de levensduur van je favoriete kledingstukken te verlengen. En mocht er toch een keer wat mis gaan of gaat je kleding stuk? Dan is weggooien natuurlijk hartstikke zonde. Als je je kleding laat repareren kun je er best nog een tijdje mee vooruit!

Weet wat jouw eigen stijl is

Om in het vervolg goede aankopen te doen waar je zo lang mogelijk van kunt genieten is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben wat jouw eigen stijl is. Om dit te ontdekken kun je gebruik maken van de zogenaamde "thirty wear rule". Je maakt een lijstje met welke kledingstukken je hebt en houdt bij hoe vaak je ze daadwerkelijk draagt. De regel is dat als je een kledingstuk meer dan dertig keer draagt het een goede aankoop is en dat je dus eigenlijk alleen maar dingen zou moeten kopen die je zeker dertig keer gaat dragen. Als je een tijdje een lijstje hebt bijgehouden met de items die nu in je kledingkast hangen zul je merken welke items goed bij je passen en je in het vervolg dus weer zou kunnen aanschaffen en wat niet goed bij je past en je dus beter kunt laten hangen. 

Minimaliseer op een duurzame manier

Mocht je je kledingkast gaan minimaliseren om met een schone lij of een capsule wardrobe te beginnen, gooi dan niet lukraak alles bij het grof vuil. Je kunt kleding vaak nog een tweede leven geven door het te verkopen, te doneren of te ruilen met iemand. Zelf doneer ik het vaak aan de tweedehands winkel of een goed doel, en als het echt een mooi item zo goed als nieuw item is verkoop ik het. 

Take it easy

Heb je na het lezen van dit artikel gelijk zin om aan de slag te gaan? Take it easy, alles heeft tijd nodig. Zo ook jou duurzame kledingkast. Begin stapje voor stapje op een tempo dat bij jou past. Niemand verwacht dat je volgende week een 100% fair kledingkast hebt. Neem de tijd om goed uit te zoeken waar jij blij van wordt, wat bij jou past en wat voor jou goede keuzes zijn. 

Ben jij ook met fair fashion bezig en heb jij nog tips voor andere?  Of wil je er mee gaan beginnen en loop je tegen bepaalde zaken aan? Laat het me weten in de reacties!

Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Mariëlle (donderdag, 08 maart 2018 10:08)

  Goede tips! :) Ik ben hier zelf ook al een tijdje mee bezig! Erg leuk, maar wel een uitdaging haha!

 • #2

  Linda - Zaailingen (donderdag, 08 maart 2018 10:40)

  Mooi overzicht! Ik dook eerst vooral op de fair fashion, maar vind mijn draai nu eigenlijk steeds beter bij tweedehands. Voor die bedragen durf ik ook wat meer te experimenteren om die stijl wat helderder te krijgen. Win win! En inderdaad, als je The True Cost hebt gezien, wil je echt geen fast fashion meer.

 • #3

  Merel (vrijdag, 09 maart 2018 00:21)

  @Marielle: Het is zeker een uitdaging, maar wel een uitdaging met een goed doel gelukkig!

 • #4

  Merel (vrijdag, 09 maart 2018 00:25)

  @Linda: Met fair fashion is er qua prijs inderdaad een stuk minder ruimte om te experimenteren helaas. Maar ik heb het graag voor een helemaal eerlijk kledingstuk over. Ik moet zelf nog wel wat meer mijn draai vinden in tweedehands, vroeger kocht ik echt veel tweedehands maar vind het tegenwoordig steeds lastiger wat te vinden.

 • #5

  Yolanda (vrijdag, 09 maart 2018 05:03)

  Hoi Merel,
  Fijn alles zo even weer op een rijtje! Een paar websites kende ik nog niet, ga er eens kijken. Dank!
  Probeer nl. mijn kledingkast ook zoveel mogelijk te verduurzamen en ga juist steeds meer voor tweedehands. Ook organiseren we kledingruilbijeenkomsten met de moeders op school. Wellicht nog een idee voor jou met vriendinnen, familie, collega-bloggers etc?
  Waar ik bovendien op let bij kleding is dat het geen plastic oid bevat en dus geen enorme hoeveelheid microplastics loslaat in de wasmachine. Zeker bij vegan alternatieven voor leer of wol loop je hier snel tegen aan en eigenlijk ben je dan misschien wel fair bezig (in de zin voor de werknemers in de industrie ), maar niet goed voor het milieu (https://www.theguardian.com/environment/2017/nov/15/plastics-found-in-stomachs-of-deepest-sea-creatures). Ik heb zelf vol enthousiasme mijn eerste vegan schoenen besteld, maar als ik dit lees ben ik toch er wat minder blij mee....

 • #6

  Carmen Lavieri (vrijdag, 09 maart 2018 06:40)

  Hele goede tips. Kijk even ook op bello-eco.com

 • #7

  Merel (zondag, 11 maart 2018 15:48)

  @Yolanda: Je omschrijft precies mijn dilemma met vegan/fair fashion. Van de ene kant wil je geen dierenmishandeling, maar van de andere kant ook geen milieuvervuiling. Ik kies dan maar een vegan merk dat werkt met gerecyclde producten om het toch nog een beetje oke te houden voor het milieu. Maar je hebt gelijkt. Het is soms kiezen tussen twee slechten.

 • #8

  Merel (zondag, 11 maart 2018 15:49)

  @Carmen: Bedankt voor je tip!