· 

Waarom het hier zo stil was + wat er gaat veranderen

Het was hier het afgelopen jaar enorm stil geweest op wat blogs in april en mei na. In dit artikel leg ik je uit waarom ik dit jaar bijna niets heb gepost, wat mijn plannen zijn en wat er allemaal gaat veranderen op Blackbirds and Cakes.

Waarom het hier zo stil was..

Mijn blog bestaat inmiddels drie jaar en in die tijd heb ik honderden recepten en artikelen geschreven. Nog steeds krijg ik iedere maand ontzettend veel bezoekers op mijn website en lieve reacties en berichtjes en daar ben ik heel erg dankbaar voor. Alles wat ik leuk vind om te doen komt samen op mijn blog: fotograferen, schrijven, koken, onderwerpen uitpluizen, creatief bezig zijn, reizen, eten en duurzaamheid. Blackbirds and Cakes is dan ook altijd mijn hobby geweest, toch deed ik daar het afgelopen jaar vrij weinig mee. Waarom? Tja.. Eerlijk gezegd weet ik dat ook niet zo goed. Het was niet perse een bewuste keuze maar meer iets wat er in de loop van de tijd steeds meer insloop. Er gaat best veel tijd zitten in het bijhouden van een blog, ik was er soms zo meer dan 25 uur per week mee bezig. Denk aan mails beantwoorden, posten op social media, content bedenken, recepten maken, alles fotograferen en schrijven. Naast een baan van 32 uur, een druk taartenbedrijf en sociaal leven lukte het met gewoon niet meer om tijd en zin op te brengen om mijn blog bij te houden. Ik had niet meer zo veel inspiratie, want ja, waar schrijf je nog over nadat je al honderden artikelen over duurzaamheid en veganisme hebt geschreven, en ik vond het eigenlijk wel lekker om even niet alleen maar met Blackbirds and Cakes bezig te zijn. 

Groen perfectionisme

Wat daarnaast ook nog een beetje speelde is dat ik al die artikelen ook deels voor mezelf schrijf. Ik vind het niet alleen leuk om mijn zoektocht naar een groener leven met je te delen, ik vind het super leuk om uit te zoeken hoe je meer zero waste kunt leven, waar je de mooiste fair fashion koopt en welke nieuwe vegan producten er bij zijn gekomen zodat ik er zelf uiteindelijk ook wat aan heb. Dit jaar kwam ik steeds meer op het punt dat ik helemaal niet gelukkiger werd van al die groene eisen die ik mezelf oplegde. Ik heb het dus even gelaten voor wat het is en geaccepteerd dat al mijn duurzame doelen niet perfect konden op dit moment. Het voelde een beetje dubbel om dan wel te gaan schrijven over hoe je zero waste boodschappen kon doen als ik daar zelf niet echt mee bezig was op dat moment. 

Wat er ondertussen speelde..

Hoewel het hier stil was, was het afgelopen jaar eigenlijk mijn meest bewogen jaar ooit. Begin dit jaar besloten we ons huis in Nijmegen te verkopen omdat we graag kleiner wouden gaan wonen. In de lente vonden we een fantastisch klein huisje in Den Bosch waar we inmiddels sinds augustus met veel plezier wonen. Daarnaast werd ik in juni ziek: mijn energielevel was werkelijk waar nul, ik had spierpijn, hoofdpijn en voelde me ontzettend zwak en down. Als ik toch wat ging ondernemen had ik de dagen daarna alleen maar meer last en kwam ik mijn bed niet meer uit. De huisarts kon niets vinden en stuurde me steeds naar huis met de boodschap om het af te wachten. Ondertussen kon ik ook niet werken omdat ik zo uitgeput was. Toen ik in juli bij de bedrijfsarts was geweest en hij vond dat ik het werk weer beetje bij beetje moest gaan oppakken ben ik aan het nadenken gegaan. Ik had totaal geen energie, waarom zou ik dan de energie die ik heb in mijn baan steken, een baan waarvan ik diep van binnen wist dat ik het toch niet heel mijn leven wou willen blijven doen.. Ik besloot om ontslag te nemen en mezelf volledig te focussen op beter worden. Inmiddels gaat het gelukkig al weer een stuk beter, ik heb mezelf zelfs al in jaren niet meer zo goed gevoeld, dus ik denk dat dit een goede keuze is geweest. 

Toekomstplan?

Wat mijn plan was? Die had ik niet echt om eerlijk te bekennen.. Mid juli nam ik afscheid op mijn werk en had ik geen idee wat ik wou met m'n leven. De afgelopen jaren heb ik veel nagedacht over mijn toekomst en heb ik altijd gedacht dat ik een vegan koffietentje of bakkerij zou openen, dat is altijd een droom geweest. En hoewel er door mijn ontslag en de verkoop van het huis de mogelijkheid en het geld er was, voelde het toch niet goed. Ik zag er weinig in om in de weekenden te werken, lange dagen te maken, met een team te werken en de verantwoordelijkheid en stress te dragen van een cafeetje. Het past gewoon niet in mijn leven zoals het momenteel is, dus wie weet dat ik dit in de toekomst wel nog ooit ga doen, ik houd alle opties open. 

Net Thuis

Nou ja, geen koffiezaakje dus, maar wat dan wel.. Ik besloot dat ik niet meer voor een baas wou werken en klaar was met 9-5 banen, dat past gewoon niet bij mij. Ik ging bij mezelf na waar mijn interesses en talenten liggen en waar ik geld mee kon verdienen. Want ja, travelblogger of kunstenaar zag ik best zitten maar de hypotheek moet natuurlijk ook betaald worden. Ik moest helemaal terug gaan naar mijn intuïtie en eigen ik om te voelen wat ik nou echt wou. Iets wat best moeilijk is als je die heel lang weg stopt. Ik ben goed in plannen, regelen, organiseren en ben netjes. Al snel kwam ik op het idee van opruimcoach. Dit sluit goed aan bij mijn talenten en ik vind het een fijn idee dat ik mensen kan helpen met meer ruimte te maken in hun huis waarmee ze meer ruimte en rust krijgen in hun hoofd en andere dingen in hun leven. Ik ben al jaren fan van Marie Kondo en toen ik zag dat ze consultant courses aanbood wist ik het gelijk: ik ga dit doen! Ik volgde afgelopen zomer de opleiding tot professional organizer van de LOI en ging in november naar New York om de KonMari consultant course te doen. Daarnaast werkte ik de afgelopen maanden super hard achter de schermen aan mijn nieuwe bedrijf, Net Thuis. Ik ben super trots op wat ik nu al heb bereikt en kan niet wachten wat de toekomst me hiermee gaat brengen! Mocht je het leuk vinden om me daar te volgen en meer te lezen over opruimen, minimalisme, slowliving en woongeluk dan kun je een kijkje nemen op de website waar je jezelf ook kunt inschrijven voor de nieuwsbrief of mijn Facebook of Instagram pagina. 

Wat er gaat veranderen

Oke terug naar Blackbirds and Cakes! Ik schrijf dit hele verhaal omdat er hier dingen gaan veranderen. De eerste verandering is dat ik ga stoppen met taarten maken op bestelling. Waarom? Om even in de Marie Kondo sfeer te blijven: it doesn't spark joy anymore. Ik kreeg steeds meer het gevoel dat ik het plezier in het bakken verloor, ik kon mijn creativiteit er niet echt meer in kwijt, door mijn (extreme) perfectionisme was ik achteraf en tijdens het bakken ook nooit echt happy en het voelde daardoor meer en meer als een verplichting in plaats van iets wat ik echt leuk vond. Door de verhuizing heb ik de afgelopen maanden al geen taarten op bestelling meer gebakken en ik merkte dat ik het eigenlijk helemaal niet miste. Steeds als ik ging nadenken over hoe ik het in de toekomst wou invullen werd de drempel groter om weer bestellingen toe te laten en alles weer rustig aan op te starten. Toen ik bij mezelf na ging waarom dit zo was, kon ik alleen maar tot het besluit komen om te stoppen met bakken op bestelling. Voor iedereen die de afgelopen jaren een taart bij mij heeft besteld: ontzettend bedankt voor jullie vertrouwen en dat ik deel mocht uitmaken van jullie feestje, ondanks mijn negatieve verhaal hierboven heb ik van iedere bestelling genoten en vond ik het heel fijn om jullie te ontmoeten. 

En de blog?

Ook op de blog wil ik het een en ander gaan veranderen. Ik ga wel verder met bloggen, maar ook dat gaat wel een beetje veranderen. Vanaf januari kun je weer regelmatig nieuwe blogs verwachten. Ik ga de aankomende maand gebruiken om alvast het een en ander daarin voor te bereiden en mijn website aan te passen. Dit betekent helaas wel dat er dit jaar geen nieuwe kerstrecepten zullen verschijnen. Dit vind ik zelf waarschijnlijk nog veel meer jammer dan jullie. De reden hiervoor is dat momenteel mijn keuken wordt verbouwd en dat gaat niet helemaal volgens plan waardoor het praktisch gezien onhaalbaar is om uitgebreid te koken en alles mooi op de foto te zetten. Op mijn Facebook pagina heb ik wel tussen 26 november en 18 december  dagelijks vegan kerst recepten ingepland zodat je in ieder geval voorzien wordt van de nodige inspiratie. 

De onderwerpen van de artikelen gaan ook een beetje veranderen. Ik ga meer schrijven over reizen, dat is echt een grote passie voor mij maar dat liet ik op mijn blog nooit heel uitgebreid merken. Ik ga niet alleen delen waar je lekker vegan kunt eten maar ook meer over wat je kunt doen en zien. Ik ben de afgelopen tijd onder andere naar New York, Hawaï, Slovenië en Griekenland geweest dus er staan genoeg leuke artikelen daarover te wachten! Dit ga ik aanvullen met fijne vegan recepten die geïnspireerd zijn door mijn reizen maar ook gewoon ouderwets lekkere (bak)recepten zoals je al gewend was. De blogs over veganisme schuiven wat meer naar de achtergrond, dat wil niet zeggen dat ik daar niet meer over ga schrijven, maar verwacht geen lijstjes meer met vegan producten want die ga ik niet meer maken. Ik blijf nog wel schrijven over duurzaamheid, fair fashion en mijn poging tot zero waste dus dat blijft nog wel hetzelfde. Ik hoop dat door deze veranderingen mijn blog wat meer persoonlijk wordt en echt als iets van mij, en iets minder een pagina met informatie.

Zo... dat is er uit. Mocht je het helemaal tot hier hebben gehaald, dank je wel voor je tijd, interesse, support en het lezen! Ik hoop dat je me in de toekomst blijft volgen en ik je mag blijven inspireren met lekkere vegan recepten en om je leven een stukje groener te maken. Mocht je nog vragen hebben over wat ik heb geschreven of ideeën hebben voor toekomstige artikelen, laat het me dan vooral weten in de reacties. Ondertussen op de hoogte blijven? Op mijn Instagram pagina deel ik bijna dagelijks post en stories over mijn reizen, vegan eten en hoe het met me gaat. Tot snel!

Foto 1 + 5 door Angélica Vis

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Mariska (donderdag, 21 november 2019 07:30)

  Dappere, stoere keuze!
  Wij hebben genoten van je heerlijke taarten en ik baalde een paar maanden geleden toen je postte dat je (tijdelijk) geen taarten meer maakte... maar als of het zo heeft moeten zijn, hebben we een hele lieve fanatieke bakster gevonden 1 dorpje verderop, net zoals jij ook altijd was als ik een taart bestelde.
  Ik wens je alle goeds voor de toekomst en blijf je zeker volgen!
  Opruimtips zijn altijd welkom, want dat is niet mijn sterkste kant ;-)
  Groetjes!

 • #2

  Merel (vrijdag, 22 november 2019 09:19)

  @Mariska: Heel erg bedankt! Het was een eer en genoegen om voor jullie te mogen en bakken en jullie te mogen ontmoeten. Ik vind het ook heel fijn dat je een andere bakster hebt gevonden, met de allergieën erbij was het toch best lastig en specifiek dus heel erg fijn dat je daar iemand voor hebt gevonden!

 • #3

  Hendriëtte (zaterdag, 23 november 2019 00:35)

  Wat een mooi, eerlijk verhaal. Heel veel succes en het de allerbeste wensen voor de toekomst

 • #4

  Merel (zaterdag, 23 november 2019 13:53)

  @Hendriëtte: Heel erg bedankt! :)

 • #5

  Natalie (zondag, 24 november 2019 04:19)

  Wauw bedankt voor het delen van je verhaal. Mooi dat je je hart volgt ! Ik herken je verhaal. Ben heel benieuwd naar je opruimtips, ik ben ook fan van Mariekondo. Lieve Merel ga zo door!

 • #6

  Merel (donderdag, 28 november 2019 04:03)

  @Natalie: Bedankt voor je lieve woorden! En fijn dat je jezelf er ook in herkent, dan voelt het toch iets minder alleen. Dank je wel! <3