· 

Wat is jackfruit + recept voor jackfruit nachos

jackfruit nachos

Het ziet er uit als vlees, het smaakt naar vlees, maar het is.. fruit! Jackfruit is een prima vleesvervanger door de structuur, je kunt er namelijk vega draadjesvlees of "pulled pork" mee maken. In dit artikel leg ik je uit wat jackfruit is en deel ik het veel te lekkere recept voor nachos met jackfruit.

Wat is jackfruit?

Nangka, ook wel jackfruit genoemd, is een grote groenblijvende boom uit de familie van de moerbeien en vijgen. De jackfruit komt oorspronkelijk uit India en is te herkennen aan de grote vruchten. De vruchten kunnen tot wel 40 kilogram worden en is daarmee een van de grootste vruchten die aan een boom groeit. 

Jackfruit is een ovale vrucht met een geelgroene dikke, stekelige schil. Wanneer je een verse jackfruit open snijdt zul je meerdere kleine gele vruchten tegen komen. Het vruchtvlees zelf smaakt zoet, terwijl de eetbare zaden in de jackfruit meer iets weg hebben van de smaak van een kastanje.

Jackfruit is erg gezond. Het is rijk aan vitamine B complex, vitamine A en vitamine C. Daarnaast is de vrucht ook rijk aan mineralen waaronder ijzer, kalium, mangaan en magnesium. In veel landen wordt jackfruit als geneeskrachtig gezien en wordt er gezegd dat de fytonutriënten in de vrucht kanker kunnen voorkomen. 

Jackfruit kopen

Verse jackfruit is slecht verkrijgbaar in Nederland. Als je geluk hebt vind je er een in een groenten speciaalzaak of toko. Jackfruit uit blik is in de meeste toko's verkrijgbaar. Wanneer je wilt gaan koken met de vrucht is belangrijk dat je jackfruit in brine (zout water) koopt en niet de variant in siroop (gesuikerd water). 

Koken met jackfruit

Naast dat jackfruit als fruit wordt gegeten, kun je het ook gebruiken in hartige gerechten. Zo kan je het verwerken in curry's of het als vleesvervanger gebruiken. Door de draadjes structuur kan je er vegan variaties op pulled pork of draadjesvlees mee maken.

Genoeg gepraat, tijd voor het lekkerste onderdeel: het recept voor jackfruit nachos! 

jackfruit nachos

Jackfruit nachos

Voor 2 a 6 personen

Ingrediënten

Voor de pulled jackfruit:

- 1 ui, grof gesnipperd 

- 1/2 tl kaneel

- 1 tl komijn

- 400 g tomaten blokjes uit blik

- 2 el tomatenpuree

- 1 el liquid smoke

- 1 tl gerookte paprika poeder

- 1 el kokosbloesem suiker

- 3 teentjes knoflook, geperst

- Blik van 550 g jackfruit in brine
Voor de kaassaus:
- 150 g rauwe cashewnoten, minimaal 4 uur geweekt

- 40 g edelgistvlokken

- Sap van 1/2 limoen

- 1 tl knoflookpoeder

- 1/2 tl komijnpoeder

- 1/2 tl kurkuma

- Snuf zout

Voor de salsa:

- 400 g zwarte bonen, gekookt

- 150 g mais

- 2 tomaten

- Sap van 1 limoen

- 1/2 jalopeno
Voor de guacamole:
- 1 avocado

- Sap van 1/2 limoen

- 1 tomaat

- 1/4 tl knoflookpoeder

- 1/4 tl uienpoeder

- Snuf peper en zout

Overige:

- Nacho chips

- Plantaardige kwark of kokosyoghurt

- Sriracha 


Bereiding

Voor de pulled jackfruit:

- Verwarm een pan met 1 tl olie of een laagje water en fruit hierin de ui tot 'ie zacht is. Voeg vervolgens de kaneel en komijn toe en bak 1 minuut mee. Voeg de tomaten blokjes, tomatenpuree, liquid smoke, gerookte paprika poeder, kokosbloesem suiker en de knoflook toe en breng aan de kook

- Giet ondertussen de jackfruit af en voeg toe wanneer de saus aan het pruttelen is

- Draai het vuur laag en laat de jackfruit ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen. Haal tussendoor met een vork de draadjes van de jackfruit los tot er een soort draadjesvlees ontstaat

Voor de kaassaus:

- Meng de ingrediënten voor de kaassaus in een blender, voeg beetje bij beetje water toe tot je een dikke en gladde saus krijgt

Voor de salsa:

- Laat de bonen en mais uitlekken en spoel af

- Snijd de tomaten in kleine blokjes

- Meng de ingrediënten voor de salsa en zet apart

Voor de guacamole:

- Snij de tomaat in kleine blokjes

- Prak de avocado samen met het limoensap en de kruiden tot een dikke saus, er mogen nog best wat stukjes in zitten

- Roer de tomaat door de guacamole

Voor de jackfruit nachos:

- Pak een grote schaal en maak laagjes met de salsa, jackfruit en nacho chips. Besprenkel iedere laag met de kaassaus en guacamole. Maak af met een flinke lepel plantaardige kwark of kokosyoghurt en serveer met sriracha

jackfruit nachos

Overtuigd dat fruit een prima vleesvervanger kan zijn? Of ga je dit recept maken? Laat het me weten in de reacties of op social media met #blackbirdsandcakes

Reactie schrijven

Commentaren: 0