· 

Hoe gaat het met mijn zero-waste doelen?

zero waste

Ik ben nu een half jaar bezig met mijn zero-waste doelen en heb er hier al vaker over geschreven, maar de laatste tijd was het een beetje stil rondom dit thema. Tijd voor een update dus! In dit artikel praat ik je bij over hoe het gaat met mijn doelen en vertel ik je wat je zelf kunt doen om afval te verminderen. 

Te ambitieus?

Soms vraag ik mezelf wel eens af of ik niet  iets te ver doordraaf in al mijn groene idealen. Want als perfectionist, wil ik ook graag mijn groene doelen zo goed mogelijk uitvoeren. Ik leef vegan, ik minimaliseer, doe vegan vrijwilligerswerk, er komt alleen nog maar fair fashion de kast in, ik koop biologisch, fair trade en waar mogelijk ook nog eens verpakkingsvrij. En vooral dat laatste is blijkt ambitieus in een wereld vol plastic verpakkingen. Van mij zul je dan ook niet horen dat het hartstikke makkelijk is om zero waste te leven. Ik ben er zelf namelijk nog lang niet, en het is nu soms al best lastig.

Verbeteringen

En al ben ik er nog lang niet, er is meer dan genoeg verbetering geweest op het gebied van mijn zero waste doelen. Even een lijstje!

 • Koffie drinken met minder afval. Ik ben met een espressomaker koffie gaan zetten. Ik drink weinig koffie maar eigenlijk waren de plastic koffiecupjes het enige restafval dat we creëerde. Nu die de deur uit zijn scheelt dat dus enorm veel! De koffiedrab bewaar ik om er mijn moestuintje mee te voeden. Nog minder afval dus!
 • Geen kruiden meer in verpakkingen. Dit stond boven aan mijn wensen lijstje om aan te pakken, en het was makkelijker dan gedacht! We kopen nu kruiden in onze eigen potjes bij Dille en Kamille of op de markt. 
 • Broodzak. Ik had al zakjes voor groenten en fruit, maar nog niet voor brood. Toen ik een broodzak zag liggen in de natuurwinkel heb ik 'm direct meegenomen. Een klein nadeel: niet overal willen ze meewerken aan verpakkingsvrij brood. 
 • Noten en granen. Iedere week kopen we een voorraad noten en granen bij Crudo, een verpakkingsvrije winkel en vegan eetcafé in Nijmegen. Voor mijn baksel gebruik ik veel noten dus dit scheelt heel veel in afval.
 • "Bring your own". Deze zin gaat eigenlijk in heel veel dingen op voor ons tegenwoordig. We nemen voortaan over zakjes, bakjes, bestek en flesjes mee naar toe zodat we altijd goed voorbereid zijn. 
 • Schoonmaken. We zijn gestopt met het kopen van schoonmaakmiddel. Wat we hebben maken we op en voor wat er op is maken we zelf een verpakkingsvrij alternatief.
 • Make-up verwijderen. Mijn make-up verwijder ik al een tijdje met wasbare wattenschijfjes. Eerder gebruikte ik micellair water in een plastic fles, nu gebruik ik een beetje kokosolie om mijn oog make-up te verwijderen en dat werkt echt super fijn! Mijn gezicht reinig ik met een konjac sponge, deze blijven 2 à 3 maanden goed en vervolgens kan je ze composteren. 
 • "Make your own". Weer iets wat in veel dingen opgaat. Wanneer ik er achter kom dat we van een bepaald product veel afval hebben maak ik het zelf. Zo maak ik tegenwoordig bijvoorbeeld mijn eigen plantaardige melk, leuk projectje en super lekker! 

Met deze veranderingen en onze eerste stappen hebben we inmiddels nauwelijks tot geen restafval meer. En dat vind ik best goed aangezien we van een zak per week kwamen. Plastic afval hebben we nog wel een zak per week helaas, al is dat wel een flinke verbetering als je bedenkt dat we voorheen tot 3 a 4 zakken per week hadden.

Wat kan er beter?

En hoewel het dus eigenlijk best wel prima gaat baal ik toch wel een beetje van die zak plastic afval iedere week. Ik ga de aankomende tijd dus weer wat dingen aanpakken.

 • Verzorgingsproducten. Ik was heel erg goed op weg met mijn shampoobar en recycle-potjes van Lush. Helaas reageerde mijn hoofdhuid niet zo goed op de shampoobar en heb ik moeten overstappen op een shampoo en conditioner in plastic fles. Ook voor producten als deodorant en tandpasta wil ik nog graag een fijn zero-waste alternatief vinden. Ik ga in ieder geval een bamboe tandenborstel en zero waste wattenstaafjes aanschaffen.
 • Tuinderij. Hoewel ik op de markt al vrij goed verpakkingsvrij groenten en fruit kan shoppen zijn er een aantal dingen waar helaas altijd een plastic verpakking om heen zit. Bij bessen en aardbeien is dit voor mij een grote ergernis, toch neem ik elke week weer een bakje mee. Ik hoop dat dit bij een tuinderij anders is, en dat ik een fijne in de buurt kan vinden.
 • Motivatie blijven houden. Ik schreef hier boven al over dat ik het soms toch best wel lastig vind om zero waste te leven. Het kost stiekem best wel veel tijd en je raakt snel gefrustreerd wanneer er voor je favoriete producten geen verpakkingsvrije oplossing blijkt te zijn, en daar raak je af en toe gewoon een beetje je motivatie van kwijt. Door documentaires als A Plastic Ocean en de inspirerende blog Emma+John blijf ik gemotiveerd.

Heb jij nog tips voor mij, of vind je mijn tips juist handig? Laat het me weten in de reacties! Alles is welkom :) 

Gerelateerde posts

zero waste
Zelf havermelk maken
zero waste
Wasbare wattenschijfjes
zero waste
Zero waste eten bij InStock

Reactie schrijven

Commentaren: 21
 • #1

  Marianne (woensdag, 05 juli 2017 07:09)

  Wat super knap! Echt, heel veel respect voor hoe jij je best doet om met minder afval te leven. Ik doe zelf ook wel pogingen, maar kan mezelf er niet toe zetten net zo ver te gaan als jij. Misschien is het met een gezin toch anders? Ik heb ook de tijd niet om zelf van alles te maken of tig winkels ed af te gaan voor minder afval, maar ik vind het zo knap dat jij dat wel doet! Dikke thumbs up en bedankt voor de motivatie toch nog iets beter mijn best te doen :-)

 • #2

  Hermien - KouweKleren (woensdag, 05 juli 2017 08:14)

  Wauw, je post komt echt als geroepen! Ik zit deze week erg te piekeren over haalbaarheid, frustraties en het gevoel te falen. Terwijl ik er juist van overtuigd ben dat je beter kunt vieren wat wel goed gaat, maar soms lukt dat niet helemaal. Ik vind het een heel mooi overzicht en je hebt prachtige stappen gezet! Af- en toe weer iets aanpakken werkt denk ik echt het beste om dingen vol te houden. Je mag trots zijn!

 • #3

  Jessie (woensdag, 05 juli 2017 09:29)

  Wat superleuk om te zien dat je er zo goed mee bezig bent! En dat zijn al héle grote stappen hoor :O

 • #4

  Thera (woensdag, 05 juli 2017 13:36)

  Superleuk! En goede informatieve post. Ik ben er ook druk mee bezig om meer en meer zero waste te leven. Het is een uitdaging, maar heel leuk als het lukt!

 • #5

  Aafke (woensdag, 05 juli 2017 14:00)

  Knap hoor. Ik ben nog helemaal niet goed bezig. Het enige wat ik nu doe is afval scheiden. Wat ik me af vraag is of je nu veel duurder uit bent. Want alles is verpakkingsloos te krijgen in de speciaal winkel. Maar dat is wel duurder.

 • #6

  Grietje (woensdag, 05 juli 2017 14:25)

  https://www.levenzonderafval.com/a-48135639/verzorging/deodorantblokje-van-lamazuna-30-gram/
  Echt een geweldig middeltje, duurzaam. Geen plastic, geen glas. En het werkt perfect.
  Volgens mij willen alle bakkers wel meewerken aan het gebruik van de broodzakken. En de klant is koning, vergeet dat niet.
  Doorgaan, vooral doorgaan met datgene wat haalbaar is. Ik doe dat ook! Succes!

 • #7

  Martine Hendrickx (donderdag, 06 juli 2017 07:59)

  wat klinkt dit goed allemaal.
  Ik probeer ook mijn steentje bij te dragen maar ik ben nog lang niet zo ver als jij :-)
  Wat betreft de shampoo bar: heb je wel eens de shampoo bars van Chagrin Valley geprobeerd? Deze worden verkocht door Louland.nl
  Ze hebben een enorme keuze en wellicht zit er iets tussen wat beter bij jouw hoofdhuid past.

 • #8

  Djuli (donderdag, 06 juli 2017 11:23)

  Ik wist niet dat je bij Dille & Kamille kruiden kon kopen zonder verpakking, wat handig! Hoe werkt dat daar?

 • #9

  Kim (vrijdag, 07 juli 2017 01:43)

  Zo knap hoe je dit doet! Ik eet stiekem eigenlijk best vaak buiten de deur en hoewel ik vaak naar groene tentjes ga, eet ik niet altijd alles op. Daar voel ik me zo schuldig over.

 • #10

  Merel (dinsdag, 11 juli 2017 01:12)

  @Marianne: Met een gezin is het inderdaad wel anders denk ik. En eerlijk gezegd heb ik ook geen tijd, haha. Deze routine kost ons momenteel een ochtend per week in plaats van een uurtje per week. Maar we hebben het er graag voor over. Succes!!

 • #11

  Merel (dinsdag, 11 juli 2017 01:13)

  @Hermien: Wat een super lieve reactie! Dankjewel :) Ik denk inderdaad ook dat stappen het beste werkt, je hebt dan steeds een mini succes en kunt weer gaan plannen naar het volgende.

 • #12

  Merel (dinsdag, 11 juli 2017 01:14)

  @Jessie: Wat een mooi compliment! Dankjewel :)

 • #13

  Merel (dinsdag, 11 juli 2017 01:15)

  @Thera: Het is absoluut een uitdaging, maar ik merk dat het steeds meer begint te lopen en vanzelfsprekend begint te worden. Nu moet alleen de supermarkt nog wat meer mee gaan werken en dan ben ik blij.

 • #14

  Merel (dinsdag, 11 juli 2017 01:17)

  @Aafke: Ik ben juist niet duurder uit, goedkoper zelfs! Eerder kocht ik mijn groenten en fruit bij de AH en nu op de markt wat veel goedkoper is. Ook de noten en granen bij de verpakkingsvrije winkel hier zijn stukken goedkoper dan die bij de supermarkt. Ik koop nu meer biologisch, voor hetzelfde geld en vaak zelfs minder als voorheen. In sommige producten moet je eerst investeren maar later besparen ze je geld.

 • #15

  Merel (dinsdag, 11 juli 2017 01:18)

  @Grietje: Leven zonder afval is zo'n handige webwinkel! Ik ga eens naar het deo-blokje kijken wanneer mijn flessen deo op zijn. Bedankt voor de tip.

 • #16

  Merel (dinsdag, 11 juli 2017 01:18)

  @Martine: Die kende ik nog niet! Super bedankt voor de tip, ik ga een kijkje nemen!

 • #17

  Merel (dinsdag, 11 juli 2017 01:20)

  @Djuli: Bij Dille&Kamille hebben ze bij de thee-afdeling grote blikken met verschillende kruiden staan. Je kunt je eigen potje meenemen en dan weegt een medewerker het voor je af in het potje of in een zakje. Er zijn in de winkel kaartjes verkrijgbaar met welke kruiden ze in het assortiment hebben. Ze promoten het niet echt en het valt ook niet echt op in de winkel moet ik zeggen, dat is eigenlijk wel erg jammer.

 • #18

  Merel (dinsdag, 11 juli 2017 01:22)

  @Kim: Ik vind het ook altijd lastig, soms krijg je enorme porties en daar heb je zelf weinig invloed op. Ik denk dat het eigenlijk niet eens zo gek is om wat je over hebt mee te nemen, je hebt er immers voor betaald. Alleen in Nederland is dit nog niet zo ingeburgerd en kijken ze je vaak raar aan. We moeten dit gewoon met z'n alle gaan doen eigenlijk!

 • #19

  Anne-Sophie (woensdag, 12 juli 2017 14:45)

  Goed bezig, Merel! Ben zelf ook ongeveer een half jaartje bezig met het verminderen van mijn afval en het moeilijkste vind ik om erbij te blijven. Als je even niet oplet, zit je vuilnisbak alweer vol afval en dan is het soms erg moeilijk om er weer in te komen. Het meeste afval bespaar ik door gewoon consequent inkopen te doen in de bulkwinkel en door zelf mijn cosmetica te maken, maar dat doe je dus ook al. Volgens mij moet je gewoon niet te streng zijn voor jezelf, je doet al duizend keer meer dan de gemiddelde mens!

 • #20

  Merel (maandag, 17 juli 2017 00:53)

  @Anne-Sophie: Helemaal waar! Soms word ik verblind door gemak of lekkere producten en zonder dat ik erbij nadenk heb ik weer mega veel plastic in huis. Toen ik laatst een nieuwe pindakaas met chocolade zag werd ik mega enthousiast, tot ik ging nadenken en zag dat de pot van plastic was. Ik heb 'm uiteindelijk laten staan, maar anders was ie zo in een impuls mee naar huis gegaan. Het zou zo fijn zijn als er meer winkels en merken plastic vrij zouden gaan.

 • #21

  Tal Daniel (woensdag, 06 september 2017 05:16)

  Goed bezig :)! Ik heb laatst ook mijn eigen zeep gemaakt, erg leuk om te doen! Ga zo door!